WikiLeaks truer med svertekampanje mot Sverige

I HARDT VÆR: Nettstedet WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange på vei ut fra høyesterett i London. Domstolen vurderer om Assange skal utleveres til Sverige, der han er anklaget for voldtekt, og WikiLeaks truer nå med skittkasting for å forhindre at svenskene sender ham videre til USA. Nettstedet hevder å ha dokumenter som viser at Sveriges utenriksminister Carl Bildt har vært «informatør» for USA. (Foto: REUTERS/SCANPIX) Les mer Lukk

WikiLeaks vil sette i gang en svertekampanje mot den svenske regjeringen. Målet er å hindre at svenskene utleverer nettstedets grunnlegger Julian Assange til USA, skriver Expressen.

Et hovedpunkt i kampanjen er påstanden om at Sveriges nåværende utenriksminister Carl Bildt har lekket opplysninger til amerikanerne siden 1970-tallet. Når dette blir kjent, kan Bildt bli nødt til å gå av, sa en ikke navngitt WikiLeaks-talsmann til Expressen onsdag.

Bildt tar trusselen med stor ro. Han skrev onsdag på Twitter at «det er greit å vite» hva WikiLeaks planlegger. Og han tror skittkastingen mot ham raskt kommer til å falle sammen som en fullstendig fiasko.

Arrestordre

Svensk påtalemyndighet har utstedt en såkalt europeisk arrestordre mot Julian Assange, som er blitt anklaget for voldtekt og andre seksuelle overgrep i Sverige. Spørsmålet om han skal utleveres fra Storbritannia til Sverige, er nå til behandling i høyesterett i England.

Assanges rådgivere er ifølge Expressen overbevist om at regjeringen i Stockholm allerede er enige med sine kolleger i Washington om hva som skal skje: Hvis Assange blir utlevert til Sverige, skal han sendes videre til USA. Der risikerer han å bli tiltalt for spionasje.

Les også: Manning for retten for Wikileaks-lekkasjer

WikiLeaks har nemlig stått bak lekkasjene av en lang rekke hemmelige dokumenter, blant annet om USAs krigføring i Afghanistan og Irak. Men det har også kommet for dagen ukjent informasjon om bakgrunnen for omveltningene som kalles den arabiske våren.

Nå kan det altså se ut som om WikiLeaks vil vri oppmerksomheten over mot utenriksminister Bildt og hans angivelige virksomhet som «informatør» for USA.

– Han vil bli tvunget til å gå av, dette kan bli slutten på hans politiske karriere, sier en person med tilknytning til nettstedet.

Les også: Wikileaks hylles av Amnesty International

«Ulovlig»

WikiLeaks hevder å ha tilgang til hittil ukjente og ikke offentliggjorte diplomatiske meldinger der det skal framgå at Bildt siden 1973 har fôret amerikanerne med informasjon. Dette samarbeidet var ulovlig, mener WikiLeaks-folk, ifølge Expressen.

– Det fins hemmelige dokumenter som viser at Bildt samarbeidet med den amerikanske regjeringen på et vis som strider mot svensk lov. Dokumentene skal brukes mot den svenske regjeringen og Carl Bildt hvis Julian Assange blir utsatt for fare, blir det sagt.

Dokumentene skal angivelig inneholde opplysninger om møter mellom Bildt og den tidligere amerikanske presidenten George W. Bushs omstridte rådgiver Karl Rove. Julian Assange vil ikke selv la seg intervjue om saken.

Les også: - Wikileaks eksitens er truet

Les flere nyheter