Russiske nasjonalister i marsj mot Putin

Nasjonalister deltok under en demonstrasjon 18. februar mot prøveløslatelsen av Rasul Mirzajev fra Dagestan som er tiltalt for drap på 19 år gamle Ivan Agafonov. Russiske nasjonalister har gjort seg bemerket også under demonstrasjonene mot statsminister Vladimir Putin de siste ukene, men er foreløpig for få og langt unna å kunne kuppe opposisjonsbevegelsen, ifølge eksperter. (Foto: Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

Russiske nasjonalister har flere hundre drap på samvittigheten de siste årene. Nå står de sammen med kommunister og liberalere mot Vladimir Putin.

Presidentvalget i Russland  

* Første runde av valget holdes 4. mars. For å vinne direkte må én av kandidatene få over 50 prosent av stemmene. Presidentperioden er forlenget fra fire til seks år.

* Statsminister Vladimir Putin stiller for partiet Det forente Russland og er storfavoritt til å vinne valget i første runde. Han var president i årene 2000– 2008.

* For Kommunistpartiet stiller nok en gang Gennadij Ziuganov. Han ble nummer to i 1996 med 40 prosent av stemmene i den avgjørende omgangen mot Boris Jeltsin.

* Nasjonalistveteranen Vladimir Zjirinovskij stiller igjen for Liberaldemokratene.

* Sergej Mironov er partiet Et rettferdig Russlands kandidat.

* Forretningsmannen Mikhail Prokhorov er den eneste kandidaten som ikke representerer ett av de fire partiene i nasjonalforsamlingen.

(Kilde:NTB)

Flere tusen nasjonalister har møtt opp på de største demonstrasjonene mot statsminister Putin, men de er for få til å kunne kuppe opposisjonsbevegelsen, mener eksperter.

Direktør Aleksandr Verkhovskij ved Sova-senteret i Moskva mener nasjonalistene først og fremst ønsker å oppnå politisk legitimitet ved å delta i protestene – og lykkes med det.

Selv om undersøkelser viser at mange russere regner seg som nasjonalistiske, tror han ikke det er noen fare for at de kjente nasjonalistgruppene skal få stor folkelig oppslutning.

– Det er et stort gap mellom generelle fordommer og holdninger og politisk organiserte nasjonalistgrupper. De er altfor voldelige og radikale for folk flest, sier Verkhovskij til NTB.

– Selv i de største organisasjonene sier topplederne åpent at de er nasjonalsosialister og nynazister, legger han til.

– Bedre organisert

Heller ikke forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror opposisjonsbevegelsen vil bli «kuppet» av nasjonalister.

– Men det kan få skumle konsekvenser på sikt at den nye generasjonen av ledere har kjøpt en del av nasjonalistenes retorikk, sier han.

– Andelen nasjonalister er temmelig begrenset. Men jeg vil ikke undervurdere deres rolle nå og i fremtiden, for de er mye bedre organisert enn noen andre, sier Nikolaj Petrov med Carnegie-senteret i Moskva.

Les også: Valgobservatører får ikke møte Putin

Dårlig rykte

Sova-senteret har i en årrekke forsket på nasjonalisme og politisk radikale grupper i Russland. I 2008 ble 120 mennesker drept av høyreekstremister, men tallet var sunket til 20 i fjor.

Verkhovskij skriver i en rapport at nasjonalistene ikke greier å komme ut av sin marginale posisjon, selv om deres holdninger er langt mer populære blant russere flest enn liberale synspunkter.

Det skyldes nasjonalistenes dårlige rykte i de politisk aktive delene av samfunnet og mangel på en organisasjon og ledelse som blir respektert blant et flertall i bevegelsen, mener han.

Les også:Putin lover mer penger til middelklassen

Tross store meningsforskjeller kan liberale opposisjonelle og nasjonalistene finne hverandre på ett sentralt punkt: Mens liberalerne har mange ledere og få tilhengere, er det motsatt for nasjonalistene.

– Jeg ser ikke noe galt med en taktisk allianse med nasjonalister som er forpliktet til grunnloven, sier Ilja Jasjin, leder av den liberale bevegelsen Solidaritet.

Putin-lojalitet

Nasjonalisme har siden Sovjetunionens oppløsning i 1991 vært en viktig politisk faktor i Russland, noe Vladimir Putin også har spilt bevisst på. I overensstemmelse med Putin har Vladimir Zjirinovskij i lang tid fått lov til å «spille nasjonalismekortet».

Nasjonalistpartiet Rodina som Dmitrij Rogozin stiftet på 2000-tallet, ble umiddelbart populært – så populært at Rogozin ble sendt i «eksil» som russisk utsending til NATO, ifølge Financial Times.

Les også: Store demonstrasjoner i iskaldt Moskva

Nå er Rogozin tilbake i Putins regjering, noe enkelte tolker som et Putin-frieri til nasjonalistisk orienterte velgere.

Kraftig økt innvandring og krisen i Nord-Kaukasus, som suger penger ut av statskassen, nevnes som årsaker til at mange russere sympatiserer med nasjonalistiske politikere.

Meningsmålinger fra Levada-instituttet viser at 59 prosent av russerne «sterkt» eller «i moderat grad» støtter det etniske nasjonalistslagordet «Russland for russere».

Les flere nyheter