Skismørerne saboteres i Russland

Skal Marit Bjørgen lykkes i OL om to år, må skiene være bra. Her er hun i aksjon i Polen sist helg. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

De norske skismørerne møter kraftig motstand under oppholdet sitt i OL-byen Sotsji. De blir konsekvent nektet adgang i skiløypene som skal brukes under lekene om to år.

Søndag kom en norsk delegasjon på 10 mann til Sotsji. Der var det meningen at de skulle teste langrennsski og skismurning i anlegget som skal brukes i 2014.

Men onsdag morgen var de norske ennå ikke sluppet innenfor sperringene. Det gjør derimot de russiske lederne og smørerne.

– De gjør det ikke enkelt for oss. Dette virker som ren sabotasje. Det virker som om de har bestemt seg for å ødelegge for oss, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

Strengt

Løfshus er også med til Russland. Han forteller om svært strenge vakter fra sikkerhetspolitiet som ikke vil slippe nordmennene til.

– Vi har vært her før også. Da ble vi nektet adgangs med begrunnelsen om at det var et anleggsområdet. Greit, men den unnskyldningen gjelder ikke lenger, mener Løfshus.

Onsdag morgen måtte hans team igjen nøye seg med å bivåne stadion og løypenett fra utsiden.

Les også: Skismøring kan gi alvorlig sykdom

Skismurning er for lengst blitt en egen vitenskap, og de som følger med i langrennssporten vet hvor viktig det er at skiene fungerer. Uten gode ski er det ikke mulig å ta medaljer i mesterskap og internasjonale konkurranser. Det så vi senest sist helg under verdenscuprennene i Polen.

Det er heller ingen hemmelighet at de norske hadde gode ski under suksessmesterskapet i Holmenkollen sist vinter. Slikt gir utslag på medaljestatistikken. Da visste smørerne akkurat hva som ventet dem da mesterskapet startet.

Les også: Slik kommer du raskere frem i løypa

Fortrinn

Denne gangen er ikke livet riktig like enkelt. Det ser ut som om russerne gjør det meste for på skaffe seg fortrinn foran mesterskapet på hjemmebane.

– Vi kan bare stå på utsiden å se inn. Dette blir nesten verre og verre for hver dag som går. Alt handler om å stenge konkurrentene ut. De nekter oss kunnskap. Dette er Russland på sitt verste, sier Løfshus.

Meldinger på sosiale medier forteller om en frustrert norsk delegasjon, men de prøver å improvisere så godt de kan.

– Tirsdag oppholdt vi oss i alpinbakken i stedet, selv om vi to ganger ble forsøkt kastet ut derfra også. Vi har lagt ned mye ressurser på dette. Da er det synd at det skal være slik som dette, sier Løfshus.

Les flere nyheter