Voldsomme koranprotester i Kabul

Meldingene om at muslimenes hellige bok Koranen er brent som avfall ved en NATO-base i Afghanistan, har utløst voldsomme protester i landet. (Foto: Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

Én ble drept og 21 ble såret da det ble åpnet ild mot demonstranter i Kabul og Jalalabad i Afghanistan onsdag.

Tusenvis av demonstranter protesterte mot koalisjonsstyrkens brenning av Koranen ved en militærbase tidligere i uka.

Biler og vinduer ble knust, og afghanske politifolk åpnet ild mot menneskemengden.

I Kabul ble et gjestehus i et boligkompleks for 1.500 utlendinger påtent, og den amerikanske ambassaden ble stengt og omringet av soldater.

USAs forsvarsminister Leon Panetta ba tirsdag det afghanske folk om unnskyldning for koranbrenningen.

Brent som avfall

Flere kopier av muslimenes hellige bok ble brent sammen med annet avfall på den store Bagram-basen nord for Kabul.

Øverstkommanderende for NATO-styrken i landet, den amerikanske generalen John Allen, har lovet gransking.

Tusenvis av demonstranter samlet seg tirsdag utenfor basen og kastet stein og brannbomber. Vaktene ved basen skjøt tilbake med gummikuler, og helikoptre ble satt inn for å spre menneskemengden.

Også i hovedstaden Kabul demonstrerte flere hundre mennesker, og afghanske sikkerhetsstyrker sendte ut forsterkninger for å hindre at situasjonen kom ut av kontroll.

Les også: Beklager koranen-brenning

Fangebibliotek

Ifølge en amerikansk kilde skal brenningen av Koranen ha skjedd da ansatte ved basen besluttet å fjerne en del litteratur fra fangebiblioteket.

– Disse bøkene ble fjernet fra biblioteket med gode hensikter, men de ble håndtert på en gal måte. Men det skjedde ikke som følge av mangel på respekt for islam, legger kilden til.

Amerikanske tjenestemenn sier bøkene ble tatt fra afghanske fanger etter mistanke om at de brukte Koranen til å sende hverandre beskjeder. Muslimenes hellige bok ble deretter brent sammen med annet religiøst materiale på basen, ifølge de anonyme kildene.

Lignende demonstrasjoner i forbindelse med anklager om skjending av Koranen har tidligere endt i voldsomme episoder og drap.Sju FN-ansatte ble drept, blant dem norske Siri Skare, da demonstranter stormet FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif i april i fjor etter at en amerikansk pastor brente Koranen.

Les også:

De Mistura: - Vi kan ikke skylde på noen afghaner

- Vil gjennomføre koran-brenning

Vil bruke «alle mulige midler»


Les flere nyheter