Riksadvokaten skal nå avgjøre terrortiltale

MYE Å TENKE PÅ: Statsadvokat Tor-Axel Busch skal nå gå gjennom forslaget fra de to statsadvokatene, og eventuelt komme med sine innspill, rundt terrorsaken mot Anders Behring Breivik.(Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Riksadvokat Tor-Aksel Busch fikk tirsdag statsadvokatenes innstilling til tiltale mot Anders Behring Breivik. Om en ukes tid skal tiltalen være klar.

Statsadvokat Svein Holden bekrefter overfor Aftenposten.no at deres innstilling er sendt til Riksadvokaten. Han skal sammen med Inga Bejer Engh være aktor under rettssaken mot Breivik.

Tidligere i februar fikk Holden og Bejer Engh politiets innstilling, som de nå har gått gjennom og eventuelt kommet med merknader til.

Nå har riksadvokat Tor-Aksel Busch siste ord i saken. Det er ventet at tiltalen vil være klar i månedsskiftet februar/mars.

Les også: Breivik hevder han villedet rettspsykiaterne

Terrorbestemmelser

Innholdet i innstillingen er ikke offentlig, men det har lenge vært klart at Breivik vil bli tiltalt etter terrorbestemmelsene i straffeloven.

Anders Behring Breivik har erkjent at han drepte totalt 77 personer på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli i fjor, men han nekter straffskyld.

Det er ikke kjent om aktoratet vil samle alle de 77 drapene i ett punkt i tiltalen eller om alle vil listes opp hver for seg.

Les også: - Breivik må godta tvangsundersøkelse

Med forbehold

Rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik starter i Oslo tingrett 16. april.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sa tidligere denne måneden at tiltalen vil bli skrevet med forbehold ettersom den skal være klar lenge før en ny sakkyndigrapport er ferdig.

– Vi bygger tiltalen på den første rettspsykiatriske rapporten og den rettsmedisinske kommisjonens klare konklusjoner, som da vil munne ut i en påstand om overføring til tvunget psykisk helsevern, sa Busch under et møte i regi av Oslo redaktørforening for to uker siden.

Han la til at det vil ligge et klart forbehold i tiltalen om at dette kan bli endret underveis i rettssaken.

Les også:

Breivik sier ja til ny vurdering av sakkyndige

Vil sette opp Breivik-teater i Norge

Lippestad vil argumentere for at Breivik er tilregnelig

Breivik demonstrerte med britiske rasister

Les flere nyheter