– Sverige bør kontrollere fredspristildelingen

NOBELS FREDSPRIS 2011: Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen under prisutdelingen i Oslo Rådhus. Foto: Cornelius Poppe (Scanpix) Les mer Lukk

Sverige bør legge seg opp i tildelingen av Nobels fredspris, mener en svensk jussekspert.

Henning Isoz var med på å utarbeide den svenske stiftelsesloven. Han mener ifølge Dagens Nyheter det er Nobelstiftelsen i Stockholm som har den øverste makten over den omdiskuterte prisen – ikke Nobelkomiteen i Norge.

– Da stiftelsesloven trådte i kraft i 1996, fikk ledelsen for Nobelstiftelsen det endelige ansvaret for de beslutningene som fattes av de ulike priskomiteene, inklusive den norske Nobelkomiteen. Om ledelsen vil leve opp til dette ansvaret, må den i forveien kontrollere den norske Nobelkomiteens kandidat til fredsprisen, mener Isoz.

Les også: Tre arrestert for brenning av norsk flagg

– Den som får prisen i år og i fremtiden, må stemme overens med testamentet. Fremfor alt må prisvinnerne drive fredsarbeid.

Nobelkomiteen i Oslo er blitt kritisert for ikke å holde seg til Alfred Nobels testamente når den deler ut fredsprisen.

Komiteens sekretær Geir Lundestad sier til Dagens Nyheter at han ikke tror Nobelstiftelsen kommer til å overprøve 2012-avgjørelsen.

Les også: Tusenvis i fakkeltog for fred

– Fredsprisen har aldri hatt en større prestisje enn nå. Og hvem skal tolke Nobels vilje? Det står uttrykkelig i testamentet at Norge skal utnevne prisvinneren, sier han.

Les også: Her er fredspris-reaksjonene


Les flere nyheter her