Kongen kunne løst stafettdramaet i 1982

Dag Erik Pedersen lanserer boken «Idrettskongen», som er skrevet til kong Haralds 75-årsdag. Her går det fram at Kongen mener han kunne løst stafettdramaet i 1982. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Kong Harald har i ettertid ergret seg over at han ikke bidro til å gi svaret på hvem som faktisk var først i mål av Norge og Sovjetunionen under VM-stafetten i Oslo 1982.

1.41 minutt etter at Oddvar Brå brakk staven i et av idrettshistoriens mest dramatiske øyeblikk sett med norske øyne, kastet skikongen seg over målstreken til dødt løp mot Aleksandr Savjalov.

Etter langt om lenge ble det bestemt at gullet skulle deles.

Les også: Kong Harald tar fri på 75-årsdagen

Kongen var VM-komiteens formann og tok i ettertid selvkritikk på at det ikke fantes målfotoutstyr på langrennsarenaen.

– Jeg skulle ha tenkt på det med målfoto. Ikke at det var mitt ansvar, men det ergret meg at jeg ikke hadde tenkt på det. På slottet hadde vi en fra Oslo Cyklekrets i eskortetjenesten. De hadde utstyr til å ta målfoto. Akkurat det skulle jeg ha tenkt på, medgir kong Harald i den nye boken «Idrettskongen», som slippes til kongens 75-årsdag tirsdag.

OL-perlen

NRK-profil og tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen (52) har skrevet boken som forteller kongefamiliens idrettshistorie helt tilbake fra kong Haakon og dronning Maud i 1905.

I boken omtaler kong Harald stafettinnspurten 25. februar 1982 som «det mest dramatiske man har vært med på».

Les også: Krisetidenes konge

Likevel står de 16 solfylte og seierrike OL-dagene på Lillehammer, Hamar og Gjøvik i 1994 igjen som kong Haralds perle av alle bragder og prestasjoner på idrettsarenaene opp gjennom årene.

– Opplevelsen av å være der som landets konge var enorm. Kongen omtaler det som de morsomste 16 dagene i hans liv, sier Dag Erik Pedersen til NTB.

Foruten dramaet som utspant seg rett i forkant av lekene, der kongen og dronningen grep direkte inn i arrangørens konflikt med IOK-styret, var kongen høyt og lavt gjennom hele idrettsfesten og gledet seg enormt over tidenes norske medaljefangst.

Engasjement

Ifølge Pedersen er kong Harald trolig den nålevende nordmannen som har vært til stede på flest idrettsarrangementer. Nettopp det brennende engasjementet er en oppriktig karakteristikk av den tidligere verdens- og europamesteren i seiling.

– Noen ganger da kongen skulle vise strategi og taktikk fra seileregattaer, satte han seg fram på stolen, ryddet unna og brukte hele bordet for å tegne og forklare. For å gi meg forståelse, dro kongen paralleller til sykkeltaktikk. En illustrasjon for hvor godt slag mannskapet var i, ble for eksempel betegnet som «å punktere og sykle seg rett opp til hovedfeltet igjen», skratter den tidligere proffsyklisten og erkjenner at egne kunnskaper om seiling er mangelfulle.

Les også: Da jeg møtte Kongen ...

Kongens kunnskap, forståelse og hukommelse om norsk idrett er Pedersen derimot mektig imponert over.

– De minste detaljer tilbake i 4-5-årsalderen huskes. Og da vi pratet om kongens egen OL-nedtur under OL i München i 1972, var det som han var tilbake der og da det skjedde. Kongen er fortsatt irritert over det nederlaget. Det er en slik skuffelse jeg selv kjenner meg igjen i som idrettsutøver, hevder Pedersen.

Boken «Idrettskongen» er en hyllest til kong Harald fra Idretts-Norge. Boken vil bidra som inntektskilde til idrettslag over hele landet gjennom videresalg.

Les flere nyheter her