Krekar frykter for sitt liv

Mulla Krekar omgitt av forsvarerne Brynjar Meling ( t.v.) og Arvid Sjødin da han møtte i retten forrige uke. Krekar er tiltalt for drapstrusler mot blant andre Høyre-leder Erna Solberg. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Mulla Krekar forklarte i retten mandag at han frykter for sitt liv.

For tre uker siden skal flere personer ha kommet til Norge for å ta livet av ham, ifølge hans forsvarer Brynjar Meling.

Krekar selv nevnte drapstrusselen da aktor Geir Evanger kom inn på at mullaen går i moské i Oslo. Han bekreftet at han går i en av moskeene på Grønland, men at han ikke har vært der på fem uker.

– Jeg har ikke gått ut siden jeg fikk høre at en gruppe sendt av Talabani var kommet hit for å likvidere meg. Og jeg har fortalt det til politiet. Jeg oppga både navn og ga bilde av en av personene, sa Krekar i retten.

Les også: Krekar: - Håper jeg kan reise til Somalia

Det ble ikke sagt mer om dette i retten. Meling var tilbakeholden med å gi opplysninger om uttalelsen.

– Det jeg kan si er at politiet har foretatt en kontinuerlig trusselvurdering for min klient siden han ble angrepet i januar 2010. Vi har en god dialog med politiet om dette, sa advokaten til Aftenposten.no.

Mulla Krekar står blant annet tiltalt for å ha fremsatt drapstrusler mot Høyre-leder Erna Solberg og fire navngitte kurdere, men det lyktes heller ikke mandag for Evanger å få et entydig svar om dette fra mullaen.

Les også: Krekar nekter straffeskyld

Statsadvokaten sier til avisa at han oppfatter Krekars uttalelser som trusler, men at han dobbeltkommuniserer i retten.

– Han sier i retten at han er imot at disse skal dø, men sier samtidig at noen må betale prisen. Han sier det er nødvendig likevel å spre fatwaen ut i verden, og at han har bidratt til det, og det anser jeg for å være alvorlig, sier aktor i saken.

Les også:

Krekar varsler voldsom motreaksjon

Vil kvitte seg med «Storbritannias Krekar»

Les flere nyheter