Tar Breivik-teater til Norge

Dramatikkens Hus i Oslo ønsker å sette opp teaterstykket basert på terrorsiktede Anders Behring Breiviks såkalte manifest. Her er forsvarer Geir Lippestad fotografert i møte med pressen under siste fengslingsmøte i Oslo tingrett 6. februar. (Foto: Heiko Junge/Scanpix) Les mer Lukk

Dramatikkens Hus i Oslo planlegger å sette opp det danske teaterstykket basert på Anders Behring Breiviks såkalte manifest.

Målet er å lansere stykket i Oslo dagen etter den planlagte premieren i København i oktober, melder NRK.

Kunstnerisk leder Kai Johnsen ved Dramatikkens Hus bekrefter at de samarbeider tett med instruktør Christian Lollike. Tittelen på stykket er «Manifest 2083», etter Breiviks kompendium med samme tittel.

– Jeg fikk en e-post fra Lollike søndag kveld. Han sa at han var kommet i gang, og at dette er både fryktelig interessant og fryktelig vanskelig, sier Johnsen. Han forteller at Dramatikkens hus er involvert i å både utvikle og sette opp forestillingen.

Også flere andre steder i Europa er Breivik og hans tekst i ferd med å bli teater. For tiden jobbes det med to stykker i Sverige, ett i England og ett i Nederland. Sistnevnte tar for seg et tenkt møte mellom Breivik og den omstridte høyrepolitikeren Geert Wilders.

Les også: Ba Breivik skrive liste over terrormål

Flere av oppsetningene har blitt sterkt kritisert, noe Johnsen reagerer på.

– Det er rystende at prosjektet har blitt angrepet så raskt og brutalt. Jeg kan garantere at dette på ingen måte vil bidra til å spre Breiviks tanker.

Den kunstneriske lederen mener det er viktig å undersøke «de stadig flere eksemplene på vestlige personer som retter våpen mot seg selv og sine egne», skriver NRK.

Les også:

Franske myndigheter vil avhøre Breiviks far

Nå må Breivik godta tvangsundersøkelse

Har Breivik lurt de sakkyndige?

Les flere nyheter