FN-inspektører på plass i anspent Iran

En delegasjon FN-inspektører, anført av Herman Nackaerts (til høyre), var mandag på vei til Iran for samtaler om landets omstridte atomprogram. (Foto: REUTERS/SCANPIX) Les mer Lukk

En gruppe FN-inspektører er på plass i Iran for nye samtaler om landets omstridte atomprogram. Samtidig begynner iranerne å merke sanksjonene på kroppen.

Sanksjonene mot Iran  

* FN-sanksjonene mot Iran er hjemlet i fire resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.

* Sanksjonene skal hindre Iran i å skaffe seg utstyr, teknologi og finansiering til å videreføre sitt atomprogram. De er rettet mot tungtvann, rakettprogram, våpensalg og salg av utstyr til anrikning.

* Eksporten av olje og gass, Irans viktigste inntektskilde, er ikke omfattet av FN-sanksjonene.

* USA har hatt egne økonomiske sanksjoner mot Iran helt siden gisselkrisen i 1979. Sanksjonene ble innskjerpet i 1995 og igjen i 2010. De retter seg spesielt mot Irans finanser, shipping og revolusjonsgarden.

* Kongressen har forbudt selskaper som er involvert i energisektoren i Iran, å handle med USA. Ved nyttår godkjente president Barack Obama en ytterligere innskjerping av sanksjonene rettet mot Irans finanssektor.

* EU innførte de første sanksjonene i 2007 og har gradvis trappet opp. I juli 2010 vedtok EU et forbud mot investering i olje- og gass-sektoren, og fra juli i år gjelder et forbud mot kjøp av olje fra Iran.

* Sanksjonene innebærer også importforbud av petrokjemiske produkter, frys av den iranske sentralbankens aktiva i EU, samt forbud mot handel med gull, diamanter og verdifulle metaller.

(Kilde: NTB)

De fem inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ankom Teheran mandag for to dagers samtaler med iranske myndigheter.

– Vi håper på bra og konstruktive dager, sier lederen for inspektørene, Herman Nackärts.

Vestlige diplomater har imidlertid lite håp om at forhandlingene skal føre til et gjennombrudd i den årelange striden om Irans atomprogram.

Pessimistisk

– Jeg er fortsatt pessimistisk når det gjelder om Iran vil demonstrere vilje til et nødvendig samarbeid, sier en diplomat i Wien, der IAEA har sitt hovedkontor.

Men utfallet av samtalene anses likevel som viktig fordi det kan vise hvilken vei vinden blåser i Iran – mot en intensivering av konflikten eller forsøk på dempe spenningene.

Vestlige land frykter at Iran har planer om å utvikle atomvåpen, mens iranerne insisterer på at landets atomprogram kun er ment for fredelige formål som strømproduksjon og forskning.

Samtidig stiller flere eksperter spørsmål ved om enkelte land, som Israel og USA, har en egeninteresse i å overdrive betydningen av det iranske atomprogrammet. Den siste tiden har det vært mye spekulasjoner rundt et mulig israelsk angrep på Irans atomanlegg.

Krisen øker

Samtidig blir konsekvensene av sanksjonsregimet som USA og EU har innført, stadig mer smertefullt for den iranske befolkningen. Mens valutaen stuper, har prisene på blant annet brød og kjøtt skutt i været, og det er blitt stadig vanskeligere å få overført penger fra utlandet.

– Plutselig er prisene doblet, eller det finnes ikke noe å få kjøpt over hodet. Det er ute med oss, sier en konditor i hovedstaden Teheran.

Iran er avhengig av å importere mat, og selv om sanksjonene ikke omfatter matvarer, blir det vanskelig å betale for leveransene når landets banker er stengt ute av de internasjonale betalingssystemene.

– Alt har blitt så dyrt, sier husmoren Marjan Hamidi, som prøver å finne rimelige grønnsaker på markedet – uten å lykkes.

– Men lønnen til mannen min er den samme. Hvordan skal vi kunne leve på denne måten?

Les også:Datavirus nøytralisert i Iran

Oljetrøbbel

Søndag kunngjorde Iran at Tyskland og Storbritannia ikke lenger skal få kjøpe iransk olje, som et svar på de nye sanksjonene som EU har innført, deriblant boikott av iransk olje fra 1. juli.

Men det iranske straffetiltaket anses som heller symbolsk, siden verken britene eller tyskerne er avhengige av iransk olje. Samtidig har Iran ifølge avisa Financial Times problemer med å finne nye kjøpere til oljen.

Blant annet har iranerne tilbudt Kina å kjøpe 500.000 fat olje ekstra om dagen, sier kilder i Irans oljeindustri.

Dersom Iran ikke greier å finne kjøpere, må oljen enten lagres eller produksjonen senkes. Begge deler kan føre til at den allerede høye oljeprisen øker på verdensmarkedet, skriver den britiske avisen. Fredag ble olje av nordsjøkvalitet omsatt for over 120 dollar fatet.

Situasjonen i Iran vil trolig sette sitt preg på den internasjonale oljeindustriens årlige samling, som starter i London denne uka. (©NTB)

Les også:

- Ikke sikkert at Iran øsnker atomvåpen

Obama vil unngå angrep på Iran

Les flere nyheter