Tyske partier enige om ny president

ENIGE OM GAUCK: De tyske partiene ble søndag enige om å utnevne den tidligere østtyske borgerrettighetsforkjemperen Joachim Gauck til ny presidentkandidat. Foto: Reuters Les mer Lukk

Tysklands statsminister Angela Merkel bøyde av for presset fra opposisjonen og gir sin støtte til den tidligere østtyske borgerrettighetsforkjemperen Joachim Gauck som Tysklands nye president.

Merkel kunngjorde beslutningen etter møter med de to fremste opposisjonspartiene søndag kveld. Statsministeren skal i utgangspunktet ha vært imot å utnevne Gauck som ny presidentkandidat, men ga til slutt etter for presset.

Det var det sosialdemokratiske opposisjonspartiet SPD og De grønne som fremmet Gauck som kandidat. Han fikk også støtte fra koalisjonspartiet FDP.

For Merkel og regjeringen har det vært viktig å finne en samlende kandidat etter at tidligere president Christian Wulff fredag kunngjorde at han går av som følge av anklager om maktmisbruk. Flere fryktet Wulffs avgang ville skape sprekkdannelser i koalisjonsregjeringen i Berlin og svekke Merkel, som allerede har store utfordringer i forbindelse med gjeldskrisen i eurosonen.

Seremonielle oppgaver

Presidenten i Tyskland har først og fremst seremonielle oppgaver. Tyskerne forventer imidlertid at landets president skal være et moralsk forbilde som forsvarer grunnloven.

Les også: Tysk politiker i hardt vær etter jødeuttalelser

De mange medieoppslagene om Wulff og kritikken mot ham skapte voldsomt oppstyr i Tyskland. Særlig mye oppstyr har det vært rundt et huslån presidenten tok opp hos personlige venner. Da avisen Bild fikk nyss om saken, skal Wulff ha skjelt ut sjefredaktøren og prøvd å overtale ham til å ikke skrive noe om saken.

Presidenten er også blitt anklaget for snusk i forbindelse med feriereiser og andre personlige utgifter. Wulff har tidligere avvist anklagene og sagt at han ikke «ønsker å være statsoverhode for et land der det ikke går an å låne penger av sine egne venner».

Borgerrettsforkjemper

72 år gamle Gauck er protestantisk pastor og var aktiv i den østtyske borgerrettighetsbevegelsen.

Les også: Tyskere vil ikke feire sin nasjonaldag

Han var også sjef for Stasi-arkivet og fikk ros for å ha avslørt lovbrudd hos det østtyske hemmelige politiet.

Gauck var presidentkandidat for SPD og De Grønne ved presidentvalget i juni 2010, men tapte da tredje valgrunde til fordel for Christian Wulff.Den nye presidenten må formelt velges innen 18. mars.

Les flere nyheter