Pårørende raste etter fengselsmassakre

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rasende pårørende ville storme fengsel
Minst 44 innsatte mistet livet i et fangeopprør i Mexico søndag.

Opptøyene skjedde bare få dager etter en dødbringende brann i et fengsel i Honduras. Nok en gang rettes søkelyset mot den voldsomme overbefolkningen i latinamerikanske fengsler, melder AFP.

Se video fra fengselet her

Dødsfallene skjedde da det kom til sammenstøt mellom rivaliserende gjenger i fengselet Apodaca nær Monterrey tidlig søndag morgen. Fengselet hadde omlag 3000 innsatte, selv om det offisielt heter at det har plass til 1500.


Les også: Innesperret i branninferno

Fengslene i området er beryktet for vold og trangboddhet. De er herjet av en serie problemer som narkohandel og gjengoppgjør.

Kokain

Fangebefolkningen i Mexico og Mellom-Amerika har økt i takt med regionens stadig viktigere rolle i den internasjonale kokainhandelen. Utdatert fasiliteter har sprengt kapasitet.

Familier samlet seg søndag utenfor Apodacafengselet, omkring 30 kilometer nord for byen Monterrey. De ventet på beskjed om sine kjære i desperate scener, der enkelte kvinner besvimte.

- Vi har 44 dødsfall, sier talsmann for statlig sikkerhet Jorge Domene til journalister. De døde var knivstukket, ikke skutt.

Se også: Her tenner de på avisredaksjon

Mafia

Slektninger av de innsatte venter på nyheter om sine kjære etter massakren ved Apodacafengselet. Foto: Scanpix/Reuters.

Domene sier kampen trolig var ledd i en kamp om kontroll med fengselet mellom narkoligaen Zetas og deres tidligere arbeidsgivere Gulfkartellet.

Industribyen Monterrey er den tredje største byen i Mexico. Det har vært en økning i antall voldshandlinger i området de siste månedene, der de to gruppene har fått skylden.

Domene uttalte søndag at situasjonen i fengselet nå var rolig og at kriminalteknikere arbeidet for å identifisere likene. Det er den andre slike kampen i Monterreyområdet de to siste månedene, etter at sju innsatte ble drept og 12 skadet i sammenstøt ved Cadereytafengselet i oktober.

Les også: Tilbyr våpenhvile under pavebesøket

I fjor ble tilsammen 50 fanger drept ved de tre største fengslene i området, ved henrettelser, slåsskamper og mistenkte selvmord, ifølge offisielle tall.

I Honduras kom det totale antall ofre for tirsdagens flammeinferno ved Comayaguafengselet opp i 359 døde.

Brannårsaken er fremdeles uklar.

Les flere nyheter