Kinesisk mekling og nye angrep i Syria

KRIGSSONE: Røyk stiger opp over opprørsbyen Homs i Syria, som i flere uker har vært under kraftig bombardement fra syriske sikkerhetsstyrker. Foto: Reuters. Les mer Lukk

Budskapet fra en kinesisk utsending om å stanse blodsutgytelsene i Syria ble ikke hørt. Et begravelsesfølge i Damaskus ble beskutt, mens bombardementet i byen Homs fortsatte.

– Vi ber regjeringen, opposisjonen og de med våpen om å stanse volden umiddelbart, sa statssekretær Zhai Jun i Kinas utenriksdepartement da han besøkte president Bashar al-Assad i Damaskus lørdag.

Men ikke langt unna skal nok et menneskeliv ha gått tapt da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot titusenvis av demonstranter. De deltok i begravelsen for fire unge mennesker drept i demonstrasjoner mot Assad dagen før.

Et vitne sier sikkerhetsstyrkene begynte å skyte like etter at de døde var gravlagt. Folk løp for å gjemme seg i smugene.

Nær sentrum

Fire ble såret, ifølge en opposisjonsgruppe som kaller seg Syrias revolusjonære samordningsforbund.

Les også: USA vurderer militære midler i Syria

– Det er første gang det har vært demonstrasjoner i en slik skala så nær sentrum av Damaskus, sa aktivisten Mohammed Shami om lørdagens demonstrasjoner.

Han anslår at 15.000 mennesker deltok, til tross for at det snødde i byen.

Etter skytingen skal sikkerhetsstyrkene ha gjennomført «en bølge av arrestasjoner og ransakelser» i et av Damaskus' finere nabolag, ifølge Shami.

Demonstrasjonen lørdag skal ha funnet sted svært nær hovedkvarterene til flere sikkerhetsetater og et av kontorene til hærens sikkerhetstjeneste.

Les også: Sjokkert over utviklingen i Syria

Lørdag gikk syriske sikkerhetsstyrker har igjen til angrep mot opprørsbyen Homs sentralt i landet, melder aktivister.

Minst tre sivilpersoner skal ha blitt drept og fem såret i et granatangrep mot en boligblokk i urobydelen Baba Amr, sier en aktivist til nyhetsbyrået DPA på telefon fra byen.

Andre sier at de ikke vet hvor mange som er blitt drept.

– Sinnssykt

– Hæren har omringet Baba Amr, og det er et helt sinnssykt bombardement, sier aktivisten Mohammad al-Homsi til nyhetsbyrået Reuters. Ifølge ulike grupper er minst 400 mennesker drept i Homs i løpet av de siste ukene, mens opptil 1.800 er såret, ifølge leger i byen.

Les også: Syrere trygler om hjelp

Ifølge Syrisk observatorium for menneskerettigheter ble minst fem sivile drept i Syria lørdag. Dagen før ble 30 mennesker drept, 13 av dem i Baba Amr, ifølge aktivister.

Kina-diplomati

Kinas utsending kom til Syria dagen etter at FNs hovedforsamling vedtok en resolusjon som krever at voldsbruken i Syria må opphøre umiddelbart.

Etter møtet med presidenten sa Zhai at han støtter Assads forslag om å holde en folkeavstemning om endringer av grunnloven som kan bane vei for nye valg.

Les også: Araberland vil ha FN-styrker til Syria

– Vi håper at denne folkeavstemningen og valg til ny nasjonalforsamling vil finne sted, sa Zhai, som ber både regimet og opposisjonen om umiddelbart å stanse voldshandlingene.

Assad legger på sin side igjen skylden for konflikten på opposisjonen.

– Det Syria står overfor, er fundamentalt sett et forsøk på å dele landet og endre vår geopolitiske og historiske rolle i regionen, sier han ifølge syrisk fjernsyn.

Veto

Kina har, sammen med Russland, vært Syrias viktigste støttespiller etter hvert som det internasjonale presset mot Assad-regimet har økt. De to landene har lagt ned veto mot en resolusjon mot Syria i Sikkerhetsrådet og støtter ikke kravet om Assads avgang.

– Syrias selvstendighet, enhet, uavhengighet og territorielle integritet må respekteres, sa Zhai lørdag ifølge statlige syriske medier.

Les flere nyheter