Gospel-farvel for Whitney Houston

HEDRES: Mange fans har hedret sitt idol med ballonger utenfor New Hope Baptist Church i Newark i New Jersey. Foto: Reuters Les mer Lukk

Med gospelsang og ballonger tok fans, musikerkolleger, venner og familie et følelsesladd farvel med Whitney Houston i hennes hjemby Newark.

Fakta om Whitney Houston  
* Født 9. august 1963, død 11. februar 2012.


* Begynte å synge gospel i kirker som barn i New Jersey

* Debuterte med «Saving All My Love for You» i 1985

* «How Will I Know» og «I Will Always Love You», fra filmen «The Bodyguard», er blant hennes mest kjente sanger

* Ga ut sju album, det siste i 2009

* Vant seks Grammy-priser, 30 Billboard-priser og 22 Emmy-priser

* Spilte i fire spillefilmer, den siste er «Sparkle», som nylig ble ferdig

* Hennes mor var gospelsangeren Cissy Houston, kusine var Dionne Warwick

* Gift med Bobby Brown 1992, skilt 2007. De fikk datteren Bobbi Kristina sammen.

Kilde: NTB

New Hope Baptist Church var fylt av hvite og lilla blomster, hvitkledde korsangere og et stjernetungt begravelsesfølge da en av USAs største popartister ble feiret.

Hennes slektning Dionne Warwick introduserte den ene kjente personene etter den andre, som delte lovord om en begavet kvinne med en unik stemme.

Kevin Costner fortalte om en artist som tvilte på om hun var god nok og om folk ville like henne. Han kalte tvilen og frykten «berømmelsens uforklarlige byrde».

– Det var denne byrden som gjorde henne stor og som fikk henne til å snuble igjen, sa en beveget Costner.

Livvakt bar kisten

Han fortalte også at «I will always love you» ikke opprinnelig var ment å brukes i filmen «The Bodyguard». Dolly Partons sang ble en av Houstons aller største hiter.

Det var også denne sangen som ble spilt da kisten ble båret ut av kirken. Blant kistebærerne var Houstons to brødre og hennes livvakt.

Les også: Disse taler i Whitney Houstons begravelse

Costners tale, så vel som andre hyllester, ble tatt imot med både latter og applaus blant gjestene i en fire timer lang seremoni.

Alicia Keys og Stevie Wonder bidro med sanger. Aretha Franklin skulle også synge men måtte melde avbud på grunn av sykdom, ifølge CNN.

Flere medier melder at Houstons eksmann, Bobby Brown, kom til kirken, men forlot den igjen, angivelig fordi han ikke fikk sitte sammen med dem han kom sammen med.

Langveisfarende fans

Et et godt stykke bortenfor kirken, utenfor politiets sperringer, hadde mange fans møtt opp for å si farvel til sitt idol.

Les også: Whitney Houstons begravelse på TV

– Jeg er fra North Carolina, og det er altfor langt unna til å kunne delta i Whitney Houstons bisettelse på en verdig måte, sier Tamara Stubs.

– Hun har vært veldig viktig i livet mitt. Jeg har vært en fan av henne siden jeg var åtte år gammel, så hennes død var et stort tap for meg.

Ballonger og blomster

Det var skyfri himmel over kirken. Ballonger, blomster og brev med en siste hilsen hang tett i tett langs gjerdet rundt kirken, men kun de inviterte slapp inn på selve området.

– Whitney hadde en stemme som overgikk alt annet jeg har hørt, sier pastor DeForest Blake «Buster» Soaries Jr., som tilhørte kirkesamfunnet da Houston sang der som ung.

– Hennes talent var unikt, og det er det vi markerer og feirer i dag, forteller han til NTB.

– Jeg hørte henne for første gang da hun var 14 år gammel. Da hun sang solo reiste alle seg til stående applaus, jeg hadde aldri hørt noe lignende, tilføyer Soaries.

– Jeg tror hun ville satt stor pris på å bli gravlagt her i New Jersey, som hun aldri helt forlot i sitt hjerte.

Bittersøt

Politiet hadde sperret av et stort område rundt kirken. Familien ønsket en privat begravelse, men gikk med på å la et kamera inne i kirken overføre bilder til TV-stasjoner og på nettet. Folk ble oppfordret til å se seremonien hjemme.

Les også: Kjendisfansen i sorg

Likevel var det mange fans som ville være i Newark på dagen for kirkeseremonien.

– Whitney Houston er et ikon og den beste, sier Juanita Perudhomme.

– Jeg har reist fra San Diego for å si farvel, og det er en bittersøt følelse. Bittert fordi hun nå er borte for alltid, men så tenker jeg på at sangene hennes alltid vil være med meg og alle andre som elsket musikken hennes, sier hun til NTB.

Kisten med Whitney Houston vil bli senket i jorden på kirkegården Fairview i Westfield, like sør for Newark søndag. Houston ble funnet død på et hotellrom i Los Angeles for en uke siden. Dødsårsaken er ennå ikke fastslått.

Les flere nyheter