Fettere omkom i ras i Troms

LETEAKSJON: To menn mistet livet i et snøskred på Kvaløya i Troms lørdag. Foto: Scanpix Les mer Lukk

To fettere og turkamerater fra Tromsø mistet livet da de ble av tatt ras ved Middagstinden på Kvaløya utenfor Tromsø lørdag. En omfattende redningsaksjon ble satt i verk.

En av de to omkomne ble ganske raskt lokalisert da redningsmannskaper ble fløyet opp til rasområdet. Den andre ble funnet ved 14.40-tiden, omtrent tre timer etter at raset gikk. Forsøk på hjerte-lunge-redning på stedet var nytteløse.

Politiets innsatsleder, Erik Ruud-Røhne, opplyser til NTB at turfølget var godt utstyrt, men at det gikk over en time før politiet ble varslet.

– Det var fire turkamerater som gikk sammen mot Middagstinden ved 10-tiden lørdag morgen. Raset gikk halvannen time senere. En i følget la av gårde for å få varslet om det som hadde skjedd, men måtte gå i over en time før han fant mobildekning, sier Ruud-Røhne.

Fra Tromsø

Det var Harald Arne Andersen (47) og Roger Alf Andersen (56) som mistet livet i raset. Begge var fra Tromsø, og de var fettere, opplyser politiet.

En mann i 40-årene er brakt til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) med lettere skader, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved sykehuset.

Ambulansehelikopteret fra UNN dro til stedet med en av politiets hundeekvipasjer etter at meldingen om skredet kom. Frivillige mannskaper dro også til området sammen med en politipatrulje. Norsk Folkehjelps skredgruppe rykket ut med alle tilgjengelige mannskaper. Til sammen 13 personer ble fløyet inn i området, i tillegg til patruljer på ski.

Snøfattig

Det var god sikt og fine leteforhold, men raset som gikk, var stort. Tromsø-området har opplevd en av de mest snøfattige vintrene på lenge. Men de siste dagene har dette vært sterkt vind som kan ha flyttet store snømasser.

– Redningsmannskapene måtte ta i bruk de lengste søkestengene, forteller innsatslederen.

Skredvarsel

I forrige uke ble det innført lokal skredvarsling i regi av NVE som også omfatter dette området. Varselet som ble sendt ut torsdag for Tromsø og Kvaløya fortalte om markert skredfare (farekategori 3) torsdag og fredag med minking til moderat snøskredfare (farekategori 2) lørdag.

– Raset som tok liv lørdag, gikk i et mye brukt turområde. Vårt inntrykk er at vante turgåere er flinke til å orientere seg om skredfaren, sier Norsk Folkehjelps innsatsleder under redningsaksjonen, Simon Simonsen, til NTB.

Fram til prøveordningen med regionale skredvarsle ble innført, ble det bare sendt ut skredvarsel når snøforholdene tilsa faregrad fire eller fem.

– Men det er under faregrad 3 at de fleste omkommer i ras, sier Simonsen.

Faregrad 3 – Markert – gjør det mulig å utløse skred også ved liten tilleggsbelastning. Den karakteriseres ved at utsatte steder er i fare, og anbefalingen lyder på å unngå brattheng som er spesielt utsatt.

Les flere nyheter