Libya markerte ettårsdagen for opprøret

Libyere feirer ettårsdagen for opprøret mot Muammar Gaddafi, men landet sliter med å få kontroll over de mange militsgruppene som deltok i opprøret, og som nå krever innflytelse. Foto: Esam Al-Fetori (Reuters) Les mer Lukk

Med fyrverkeri, bønn og slagord markerte libyere fredag at det er ett år siden opprøret mot Muammar Gaddafi begynte.

I respekt for alle som mistet familie og venner under krigen, ble det ikke arrangert noen offisiell feiring, men i flere byer tok folk selv initiativ til å markere dagen.

I Benghazi, byen der opprøret startet, samlet tusenvis av mennesker seg på Frigjøringsplassen i sentrum av byen der de etter fredagsbønnen viftet med libyske flagg og erklærte dagen for «revolusjonens fødselsdag».

Les også: Norge sparte 40 millioner på krigføringen i Libya

Men der var også mødre med bilder av sine døde sønner, og diktere og sangere som opptrådte for folkemassen. Nesten alle var kledd i rødt, svart og grønt, Libyas nye farger.

Også på Martyrplassen i hovedstaden Tripoli var det feststemning blant tusenvis av fremmøtte.

Mange lovpriste «det nye Libya» og «friheten» de nå nyter.

Motstand på nettet

Men ikke alle er like fornøyde, og Gaddafi-tilhengere brukte internett til å publisere sin versjon av hva slags land Libya er i dag.

– Libya blir verre for hver dag som går. Det er veldig liten interesse i internasjonale medier for de grusomhetene som har funnet sted. Vi omorganiserer oss utenfor Libya i en inkluderende politisk bevegelse som vil omfatte alle libyere som forstår den forferdelige virkeligheten i Libya, heter det i en kunngjøring fra Det libyske folkets nasjonale bevegelse, en gruppe som støtter det tidligere regimet.

Les også: Libyske krigsfanger tortureres fortsatt

Bekymring

Menneskerettsorganisasjoner har uttrykt stor bekymring for utviklingen i Libya. De mange militsene som nå finnes i landet, anklages blant annet for å torturere fanger.

Både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Det hvite hus oppfordret fredag libyerne til å respektere menneskerettighetene.

Landets nye statsminister har innrømmet at det er en komplisert oppgave å samle de mange militsgruppene til nasjonale sikkerhetsstyrker.

Les også: - Gaddafi-tilhengere har gjenerobret Bani Walid

Les flere nyheter her