- Den norske og den nederlandske kongefamilien er nære venner

FEIRET KONG HARALD: Gruppebilde av gjestene under kong Haralds 70 års-dag stor gruppe i 2007. Den nederlandske prinsen Johan Friso har rød ring rundt seg. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Kong Harald er gudfar for den nederlandske prinsen Johan Friso, som fredag ble tatt av et snøskred i Østerrike.

Johan Friso (43) er dronning Beatrix' nest eldste sønn. Han mistet prinsetittelen og arveretten til tronen etter at han i 2004 giftet seg uten å ha søkt tillatelse fra parlamentet.

Det har i mange år vært et nært forhold mellom den norske og den nederlandske kongefamilien.

Les også: Nederlandsk prins kritisk skadd i skred i Østerrike

– Kong Harald er hans gudfar. Den norske og den nederlandske kongefamilien er ikke nært i slekt, men de er nære venner. Dronning Beatrix og kong Harald er jevnaldrende, og familiene har besøkt hverandre mye, sier kongeekspert Wibecke Lie.

Slottet ønsket ikke å gi noen kommentar fredag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har også hatt mye kontakt med det nederlandske kronprinsparet. Prinsesse Märtha Louise kjenner også familien godt.

– Hun bodde i Nederland i fire år og hadde da mye kontakt med den nederlandske kongefamilien. Flere fra familien var til stede i hennes 40-årsdag i fjor, sier Lie.

Johan Friso har mistet sin formelle plass i kongefamilien, men har nå tittelen hans kongelige høyhet prins Friso av Oranien-Nassau. Han giftet seg i 2004 med Mabel Wisse Smit. Paret har to døtre.

Les flere nyheter