Krekar varsler voldsom motreaksjon

Mulla Krekar og forsvarer Arvid Sjødin i Oslo Tinghus under straffesaken som startet mot han tirsdag morgen. Krekar er tiltalt for drapstrusler mot blant andre Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Berit Roald (Scanpix) Les mer Lukk

Mulla Krekar sier han aldri har følt seg så trygg noe sted som i Norge, men det vil få konsekvenser dersom han blir utvist.

Fakta om mulla Krekar  

* «Mulla Krekar» er kurder fra Nord-Irak, født 7. juli 1956 og heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad.

* Ærestittelen mulla brukes på forskjellige måter innen islam, men oftest om rettslærde utdannet ved et islamsk universitet. Krekar har ingen slik utdannelse.

* Kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er i dag norske statsborgere.

* Bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.

* Har uttrykt støtte til Osama bin Laden, men avviser at han er tilknyttet terrornettverket al-Qaida.

* Vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet.

* Oslo tingrett slo i 2005 fast at vedtaket om å utvise ham var gyldig, noe Høyesterett bekreftet i 2007. Vedtaket er ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke får dødsstraff.

* Krekar har siden 8. desember 2006 stått på FNs terrorliste.

* I et møte med utenlandske journalister i juni 2010 sa Krekar at om han blir drept etter å ha blitt sendt ut av Norge, vil personen som står ansvarlig for utsendelsen lide samme skjebne. Han navnga Erna Solberg som et eksempel.

(Kilde: NTB)

Det forklarte Krekar, som blant annet er tiltalt for drapstrusler mot Høyre-leder Erna Solberg, i Oslo tingrett fredag.

Mulla Krekar er tiltalt for drapstrusler mot Høyre-leder Erna Solberg, men nekter straffeskyld.

Etter å ha satt på plass en stor stabel med bøker, inkludert Koranen, gikk han fra sin stol mellom sine to forsvarere Brynjar Meling og Arvid Sjødin og inntok vitneboksen med tolk ved sin side.

Han startet med å ramse opp sitt virke, som at han har holdt foredrag i til sammen 1.500 timer, og fortsatte med å skissere den islamske verdens historie. Etter en halv time nevnte han Høyre-lederens navn for første gang.

– Jeg har ingenting imot Erna Solberg, og jeg har bare kjærlighet til det norske samfunnet, sa han.

Voldsom motreaksjon

Krekar forklarte at han bare hadde brukt Solbergs navn som et eksempel.

– Hvis Erna Solberg dør før hun vitner her, betyr det at min sak er ferdig? Nei, den vil fortsette fordi den er en del av den store politiske konflikten. Det er en konflikt vi alle har havnet i, og grunnen er George Bush, sa han.

Se også: I retten for drapstrusler i dag

Krekar forklarte at han aldri har følt seg så trygg noe sted som i Norge, men dersom norske myndigheter skulle utvise ham, vil det få konsekvenser.

– Hvis jeg blir utlevert til Irak og jeg dør der, blir det en voldsom motreaksjon. Etter min død vil kurderne rette konflikten mot Norge. Men jeg har ikke planlagt noe og vil heller ikke gjøre det, sa Krekar.

I løpet av fredagens rettsmøte sa han at dom og fatwa ikke er det samme. Han forklarte seg om dette siden han er tiltalt for drapstrusler mot tre kurdere som skal ha brent Koranen.

– Jeg kan ikke avsi en juridisk dom. Min dom er over frafalne fra islam. Enhver muslim kan drepe dem enten i Oslo eller andre steder, og drapsmannen kan ikke straffes for det. Men jeg befaler ingen å gjøre det. Jeg angrer ikke på noe jeg har sagt, sa tiltalte.

Les også: - Krekar vil bli straffet med døden i Nord-Irak

Martyroperasjoner

Hans forsvarer Brynjar Meling avbrøt sjelden mullaen, men da han var i ferd med å avslutte sin godt over to timer lange forklaring, ba han retten gi Krekar anledning til å forklare seg om selvmordsbombing.

– Hos meg er martyroperasjoner tillatt og akseptert. Vedkommende må vite hva han gjør og må kjempe mot soldater som er i krig. Det er tillatt for enhver muslim å sprenge seg mot norske soldater i Afghanistan, men ikke å ta dem i Norge fordi de da har forlatt krigssonen, sa han.

Da aktor, statsadvokat Geir Evanger, ba Krekar si hva han synes om Osama bin Laden, illustrerte han det med et papirark med en firkant på.

– Skal jeg si at dette er en rød firkant fordi nordmenn vil at jeg skal beskrive bin Laden på en spesiell måte? Jeg har sagt mye pent om ham, men det betyr ikke at jeg støtter hans eller al-Qaidas handlinger. Når det gjelder deres angrep på USA, lyktes de bare med den økonomiske delen, sa han.

Les også: Frp krever at mulla Krekar kastes i fengsel

Aktor forsøkte gjentatte ganger å få svar på om mulla Krekar støtter etableringen av en islamsk stat, men uten å lykkes. Tiltalte sa likevel at muslimer har i oppgave å føre islam tilbake til makten.

Koffert med bøker

Krekar hadde med seg en hel koffert med bøker.

– Noen har han skrevet selv for å vise at han har et akademisk utgangspunkt for sine uttalelser. Andre bøker er sentrale islamske verk som underbygger standpunktene han har gitt uttrykk for blant annet om koranbrenning og det å forvolde en muslims død, sier Meling til NTB.

Forsvareren mente retten fikk høre en sterkt religiøs person gi et klart og greit bilde av sitt teologiske ståsted.

– Det er viktig både for oss og aktoratet å få fram dette for at uttalelsene han har kommet med skal forstås riktig. Så langt synes jeg han har gjort greit rede for synspunktene sine. Det er tungt stoff. Dette er ingen typisk straffesak med en konkret handling der og da. Det dreier seg om å få den bakenforliggende forståelsen av hva som har blitt sagt, sier Meling.

Les også: - Vil kvitte seg med «Storbritannias Krekar»

Etter planen skal Høyre-leder Erna Solberg i vitneboksen onsdag formiddag.

Fort kort tid siden åpnet Krekar for å flytte til Somalia, og fikk et «god tur» på veien fra Siv Jensen. Også i starten av januar uttalte samme mann at han vil forlate Norge snart, den gang til fordel for Kurdistan.

Les også:

- Krekar vil forlate Norge snart

Meling fikk refs av disiplinærutvalget

Les flere nyheter her