Tysklands president går av etter skandaler

Tysklands president Christian Wulff erklærte fredag at han går av. Foto: Scanpix/EPA. Les mer Lukk

Tysklands president Christian Wulff går av etter anklager om maktmisbruk.

Christian Wulff  
* Født 19. juni 1959


* Tysklands president fra 30. juni 2010 til 17. februar 2012

* Statsminister i delstaten Niedersachsen fra 2003 til 2010

* Representerer det konservative partiet CDU

* Nominert av sin partifelle statsminister Angela Merkel. Forgjengeren Horst Köhler trakk seg etter omstridte uttalelser om Tysklands rolle i Afghanistan. Han ble dermed den første president i Forbundsrepublikken som ikke fullførte sin embetsperiode

* Wulff har den siste tiden kommet under sterkt press, etter en rekke anklager om korrupsjon og maktmisbruk

Wulff kunngjorde avgangen på en pressekonferanse fredag formiddag.

Statsminister Angela Merkel avlyste fredag et planlagt møte med Italias statsminister Mario Monti i Roma, og det er ventet at hun vil gi en uttalelse kort tid etter pressekonferansen.

Presset til taushet

Presidenten har i lang tid vært under hardt press, men har tidligere avvist at han kom til å gå av. I begynnelsen av januar ba Wulff om unnskyldning for å ha forsøkt å presse pressefolk til taushet.

Les også: Prøvde å kneble medier

I et fjernsynsintervju onsdag sa presidenten at han har gitt avisen Bild-Zeitungs sjefredaktør Kai Diekmann en personlig unnskyldning. Wulff ville angivelig presse Bild til å la være å skrive om et omstridt lån han tok opp fra personlige venner for å finansiere et huskjøp.

Omstridt lån

Rett før jul måtte Wulff rykke ut og beklage at han ikke åpent fortalte om lånet han tok opp fra en personlig venn for å kunne kjøpe seg hus. Han er også blitt anklaget for snusk i forbindelse med feriereiser og andre personlige utgifter.

Wulff har tidligere avvist anklagene og sagt at han ikke «ønsker å være statsoverhode for et land der det ikke går an å låne penger av sine egne venner».

Les også: Tyskere vil ikke feire sin nasjonaldag

Etter at Wulff nå har gått av må statsminister Merkel finne en etterfølger som samler støtte både innad i hennes sentrum-høyrekoalisjon og blant tyskere flest. Det blir en tøff og tidkrevende oppgave, som også kan avdekke sprekkdannelser i koalisjonen i Berlin, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Wulff tilhører Merkels konservative parti CDU og har tidligere vært regjeringssjef i delstaten Niedersachsen.

Kritikk

Presidenten i Tyskland har først og fremst seremonielle oppgaver. Men de mange medieoppslagene og kritikken av Wulff har skapt voldsomt oppstyr i Tyskland.

Tyskerne forventer at landets president skal være et moralsk forbilde som forsvarer grunnloven og dermed også den grunnlovsfestede ytrings- og pressefriheten. At en president prøver å sette munnkurv på medier, oppfattes derfor som et grovt overtramp.

Les også: Tysk politiker i hardt vær

Dette rammer ikke bare Wulff personlig, men kan også bidra til alminnelig politikerforakt, blir det hevdet. Lånet som er kjernen i striden rundt den tyske presidenten, var på en halv million euro eller rundt 3,85 millioner kroner.

Les flere nyheter