Verdal-sensasjon: Mongolturteldue ute av kurs

UVANLIG FLYGENDE OBJEKT: En mongolturteldue ble foreviget på en fôringsplass under tellingen på Kåsa i Verdal. Illustrasjonsfoto: Wikimedia. Les mer Lukk

En skikkelig sensasjon under hagefugltellingen sist helg: En mongolturteldue ble foreviget på en fôringsplass under tellingen på Kåsa i Verdal.

Ikke bare Lotto-millionærer i den nordtrønderske bygda, altså.

Denne gang var det Norsk Ornitologisk Forenings egen Inge Joar Indahl som skjøt blink, vel å merke med fotoapparatet.

– En skikkelig sensasjon. Arten finnes normalt i de åpne skogområdene i det sentrale Asia og må absolutt sies å ha kommet ut av kurs, sier Morten Ree i Norsk ornitologisk forening (NOF) til NTB.

En slik sjeldenhet vekker også oppsikt i det ornitologiske miljø og ganske mange har reist til den aktuelle fôringsplassen for og «å krysse» denne sjeldne fuglen.

– Men det er ikke første gang mongolturteldua besøker oss, den er påvist i Norge noen få ganger tidligere, ifølge Ree.

Tre på topp

Hagefugltellingen er nå i gang med sitt femte år, hvor siste helg i januar er fast tellehelg, men det er mulig å legge inn registreringer også en uke før og en uke etter denne helgen på Fuglevennens hjemmeside, sier Ree.

Så langt har ca. 10.000 deltakere lagt inn data fra nesten 4.000 hager og fôringsplasser rundt om i landet. Det er observert i overkant av 210.000 fugler som er lagt inn i databasen.

Som normalt er kjøttmeis, blåmeis og skjære de tre på topp når det gjelder vinterutbredelse i Norge. Kjøttmeisen er i år registrert på 95 prosent av alle fôringsplasser, fulgt av blåmeis (85) og skjære (70).

Tellingen viser også at det fortsatt er mye dompap igjen i landet etter siste vinters invasjon. Det opptrådte i år på mer enn halvparten av alle fôringsplasser og i et antall av mer enn 21.000.

Hvor er sisiken?

Gråsisiken er en annen typisk invasjonsart, som kommer og går i takt med hvor god frøsettingen er i våre skoger.

I år er den svært fåtallig og så langt er den observert i et antall på litt over 3.000 på kun 10 prosent av fôringsplassene. I fjor ble den registrert på en av tre fôringsplasser i et antall på over 20.000.

– Sannsynligvis har flokkene med gråsisik funnet gode levevilkår i de store svenske eller finske skoger denne vinteren? antyder Ree.

Også grønnsisik er nesten helt fraværende i år.

– Sammenlignet med de to siste vintrene er årets vinter forholdsvis mild og dermed også gunstig for mange fugler. Derfor dukker både svarttrost, stær og rødstrupe opp i flere hager i år enn de to foregående år, mens de aller fleste av disse artene har trukket sørover, sier Ree.

Gjerdesmetten derimot er fortsatt veldig fåtallig og svært mange døde nok i de to foregående kalde vintrene. Den populære sidensvansen derimot, er ikke å se.

Gråspurv ned, pilfink opp

Hagefugltellingen har siden starten vist at den velkjente gråspurven går gradvis tilbake, mens den ikke ulike pilfinken går tilsvarende fram.

Nå er pilfink vanligere enn sin «grå» slektning i mange områder sør i landet, og den brer stadig om seg i nye områder i Norge.

Dette har i mange år vært tendensen nedover i Europa, og i Danmark er nå pilfinken den vanligste arten på fôringsplasser. Det er vanskelig å finne en god forklaring på dette, ifølge Norsk ornitologisk forening.

Les flere nyheter her