- Martine-stiftelsen får kritikk for Jemen-kontakt

– IKKE BLANDET OSS INN: Styreleder Marcus Rolandsen i Martine-stiftelsen føler ikke stiftelsen har opptrådt uryddig i bortføringssaken i Jemen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Martine-stiftelsen får kritikk for å ha blandet seg inn i bortføringssaken i Jemen, skriver Dagbladet.

Bortførte Gert Danielsen bekreftet søndag på en pressekonferanse at han har hørt at Martine-stiftelsen har vært involvert i saken hans, men han vet ikke noe mer. Men Dagbladet har fått opplyst at stiftelsen har hatt kontakt med gissel, gisseltakere og en forhandlingsleder under aksjonen for å få Danielsen løslatt. Både Utenriksdepartementet og FN skal ha vært bekymret, ifølge avisen.

Les også: Danielsen: – Deilig å være hjemme igjen

– Det fantes bare ett forhandlingsspor. Jemens myndigheter forhandlet i samråd med FN og norske myndigheter. På generelt grunnlag vil jeg si at det ikke er ønskelig at andre enn de som fører de offisielle forhandlingene tar kontakt med gisseltakere eller folk som står dem nært, sier underdirektør Frode Overland Andersen i UD.

– Det må ikke være tvil om hvem som forhandler. Gisseltakerne må ikke få noe de kan oppfatte som et tilbud om en alternativ forhandlingskanal, sier han videre.

FN advarer også mot private forsøk på diplomati.

Les også: Nordmann lettet etter frigivelse i Jemen

– Hvis andre aktører gjør noe, bør det være fordi de er blitt bedt av UD eller FN om å bidra. Hvis ikke, bør de holde seg unna, sier generalsekretær Kari Solholm i FN-sambandet.

Martine-stiftelsens innsats var ikke samordnet med UD. Stiftelsen forklarer sitt engasjement slik:

– Vi har først og fremst vært et kontakt- og bindeledd til UD, fordi Norge ikke har diplomater i Jemen, sier styreleder Marcus Rolandsen i Martine-stiftelsen.

Han føler ikke at stiftelsen har opptrådt uryddig i saken.

– Vi har ikke blandet oss inn i forhandlingene, vi har bare lagt fram opplysninger, sier han.

Les flere nyheter