Regjeringsstyrker gjenerobret Damaskus-forsteder

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her stiger røyken over Damaskus
Syriske regjeringsstyrker har gjenerobret flere sunnimuslimske forsteder øst for Damaskus som var under kontroll av opprørere.

Opprørerne bekrefter at de har trukket seg ut av området, som har vært under harde angrep fra regjeringsstyrkene de to siste dagene.

– Den frie syriske hæren har gjort taktisk retrett. Regimestyrker har reokkupert forstedene og begynt å gå fra hus til hus for å foreta arrestasjoner, sier Kamal, en av opprørerne på telefon fra al-Ghouta i utkanten av den syriske hovedstaden.

Les også: 200 rasende demonstranter stormet Syrias ambassade

– Stridsvognene har rullet inn, men de vet ikke hvor Den frie syriske hæren befinner seg. Vi opererer fortsatt nær Damaskus, sier en annen talsmann, Maher al-Naimi.

Her stiger røyken over Damaskus

Den frie syriske hæren er en løst organisert opprørsbevegelse, for det meste bestående av avhoppere fra den syriske hæren.

Blodig helg

Det syriske observatoriet for menneskerettigheter, som er en regimekritisk eksilgruppe, melder at 41 sivile ble drept i voldshandlinger søndag. 14 skal ha blitt drept i Homs-provinsen og tolv i byen Hama.

31 soldater og politifolk ble også drept, de fleste av dem i to angrep fra deserterte regjeringssoldater i Idlib-provinsen nord i landet.

Les også: Ber om hjelp til å fjerne Syrias president

Det statlige nyhetsbyrået SANA meldte lørdag at 28 soldater og politifolk ble ført til graven, og søndag ble ytterligere 23 gravlagt.

Ingen av meldingene om drepte er bekreftet fra uavhengig hold.

Den arabiske liga kalte samme dag hjem sin observatørstyrke fra Syria.

– Gitt den dramatiske forverringen av situasjonen i Syria og utstrakt bruk av vold, blir arbeidet stanset, het det i kunngjøringen fra generalsekretær Nabil Elaraby.

Rullet inn

Ifølge øyenvitner i og rundt Damaskus, rullet det minst 50 stridsvogner og pansrede kjøretøy inn i forstedene øst for Damaskus ved daggry søndag.

Les også: Hevder syriske soldater har fått drapsordre

Opprørere stoppet da bare 8 kilometer fra sentrum av hovedstaden, i et område der det regimekritikerne står sterkt og det har vært gjentatte demonstrasjoner og sammenstøt.

– Det er urban krigføring. Det ligger døde i gatene, fortalte en aktivist på telefonen fra forstaden Kfar Batna søndag.

Ifølge andre var moskeene i området omgjort til feltsykehus, mens myndighetene kuttet strømforsyningen og stengte bensinstasjoner i området.

Les flere nyheter