Lysbakken taus om selvforsvarspenger

Statsråd Audun Lysbakken (SV) har omsorgspermisjon og vil derfor ikke kommentere korrupsjonsanklagene mot ham. Foto: Morten Holm / Scanpix Les mer Lukk

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) vil ikke kommentere korrupsjonsanklagene fra BI-professor Petter Gottschalk.

Årsaken er at han er hjemme i omsorgspermisjon, får NTB opplyst av statsrådens rådgiver Line Gåre Paulsen. Lysbakken er nettopp blitt far på nytt og vil først 6. februar være tilbake på jobb.

Denne uken har det blåst rundt mannen som mange regner som favoritt til jobben som ny SV-leder. Dagbladet har i en rekke artikler beskrevet hvordan Lysbakken i fjor høst bevilget en halv million kroner til selvforsvarskurs for jenter – angivelig uten at midlene ble lyst ut på forhånd.

Les også: SV til bunns i ny måling

– Korrupsjon

I stedet for å lyse ut midlene, skal departementet ha gitt pengene til to organisasjoner – blant dem Jenteforsvaret, som på søkertidspunktet var et underbruk av Sosialistisk Ungdom.

BI-professor Petter Gottschalk mener at pengeutdelingen kan kalles korrupsjon.

– Ved å begunstige noen av sine egne, så vil man kunne forvente gjenytelse på et seinere tidspunkt, og det er korrupsjon, sier Gottschalk til Dagbladet.

Les også: SV-kilder frykter regjeringskrise

Han stiller spørsmål ved Lysbakkens rolle og habilitet, all den tid pengene gikk til organisasjoner som er sterkt knyttet til SVs ungdomsorganisasjon, med personer fra SU i ledelsen.

– I denne sammenhengen har det nok vært ubevisst, men den som blir favorisert, kan føle seg forpliktet på et seinere tidspunkt til å gi gjenytelser. Hvis en med partitilhørighet i departementet gir penger til ungdomsorganisasjonen i partiet, kan det fra angivers side være støtte til et godt initiativ, mens mottaker kan føle seg forpliktet til en gjenytelse som for eksempel en stemme på dem som ga bidraget, sier han.

Etterspill

Lysbakkens håndtering av saken blir nå tema for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Både Venstre, KrF og Høyre støtter initiativet fra komiteens leder Anders Anundsen (Frp). Før helgen gikk han ut og krevde en redegjørelse fra Lysbakken.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener SV-statsråden har håndtert saken klossete.

– Man bør sørge for at man følger spillereglene som vi er enige om i Norge. Dette er et soleklart regelbrudd, sier Skei Grande til Dagbladet.

Statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Barne- og likestillingsdepartementet har beskrevet prosessen som normal i en e-post til VG Nett.

– Det er vanlig praksis å gi støtte til organisasjoner for bestemte tiltak som de har søkt på dersom organisasjonen har kompetanse og erfaring og kan sørge for gjennomføring av tiltaket som er ønsket, anfører hun.

Westhrin påpeker at de to organisasjonene som ble begunstiget med midler, selv tok kontakt med departementet fordi midlene var omtalt i statsbudsjettet for 2011. (©NTB)

Les flere nyheter