– Ikke bevis for Amundsen-etterkommere i Gjøahavn

Spekulasjonene om at Amundsen skal ha vært sammen med en inuittkvinne i Gjøahavn i forbindelse med hans gjennomseiling av Nordvestpassasjen i 1903-06 og fått et barn med henne har vært mange – både i Norge og Canada. Foto: SCANPIX/ARKIV. Les mer Lukk

Navngitte personer i Gjøahavn i Nunavut i Canada er ikke i slekt med Roald Amundsen slik det har vært hevdet siden slutten av 1970-tallet.

Det kan slås fast etter DNA-testing utført av Folkehelseinstituttet, opplyser Frammuseets direktør Geir O. Kløver.

Analysen er utført for å finne ut om Amundsen kan være stamfaren til to halvbrødre i Gjøahavn. Y-kromosomprofilene deres har vært sammenlignet med en direkte etterkommer av Roald Amundsens far i Norge.

Rapporten konkluderer med at de ikke har felles stamfar, at det altså ikke er noe slektskap mellom dem. Testene er gjort med samtykke fra de involverte.

Dette beviser ikke at Amundsen ikke har etterkommere i Gjøahavn eller andre steder i arktisk Canada, men at den aktuelle familien ikke er i slekt med ham, opplyser Kløver.

Spekulasjonene om at Amundsen skal ha vært sammen med en inuittkvinne i Gjøahavn i forbindelse med hans gjennomseiling av Nordvestpassasjen i 1903-06 og fått et barn med henne har vært mange – både i Norge og Canada.

Utgangspunktet for slektskapet er brødrene Bob Konanas og Paul Ikuallaqs påstand om at deres far Luke var sønn av Amundsen. Dette skal ha blitt meddelt dem av Luke selv på dødsleiet.

Brødrene lever i Gjøahavn i dag.

Les også: Mot polpunktet 100 år etter Amundsen

Hvis de ulike familiene ønsker det, kan Frammuseet fortsette undersøkelsene med tillatelse fra familiene i Gjøahavn og familiene til de andre ekspedisjonsmedlemmene på Gjøa-ekspedisjonen.

For Frammuseet er det viktig at biografier, artikler og annen informasjon om Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup, Roald Amundsen og de andre norske polfarerne er så korrekt som overhodet mulig.

– Av samme årsak har det vært viktig for museet å få avklart om Roald Amundsens har slektninger i Gjøahavn, da denne historien etter hvert har blitt en etablert sannhet i mediene og blant mange biografer og historikere, sier Kløver.

Les flere nyheter her