Ung mester knuser all Wordfeud-motstand
Skjermbilde av sluttresultatet i en Wordfeud-runde mellom Stian Aleksander Toft, (alias veldiglad) og hans erkerival Gompedyret. Med ni seire og ett tap sikret 21-åringen seg topplasseringen i mobilspillet. Foto: Handout (Scanpix) Les mer Lukk
Fakta om Wordfeud
* elektronisk Scrabble-variant
* utviklet til Android og iPhone av Håkon Bertheussen (28)
* lansert 1. august 2011
* lastet ned over 10 millioner ganger
* lastes daglig ned av 30-40.000 nye norske spillere
* tilgjengelig med ni forskjellige ordlister, deriblant svensk, fransk, spansk og nederlandsk
* den norske ordlisten er en modifisert versjon av Fullformsordlisten til Norsk ordbok, og spillet er kun tilgjengelig på bokmål
* Word Feud League of Honor er en Wordfeudturnering
* opprettet av Eskil Aasmul
* 14. runde er inndelt i 111 avdelinger i 7 divisjoner
(Kilder: Natt&Dag, wordfeud.aasmul.net, Norsk Scrabbleforbund)
Med ti seire og ett tap sikret han topplasseringen i 1. divisjon i mobilspillet. Torsdag kveld gjensto ett spill for veldiglad, som er spillernavnet hans, mot sluggeren Gompedyret.
– Vi kjenner hverandre godt og spilte Scrabble-turnering i Oslo sist helg. Det er jo litt gøy å pine og plage Gompedyret, sa ordkløpperen på telefon til NTB fra Trondheim, der han studerer drama ved NTNU.
Mens torsdag ble fredag endte også dette spillet i Tofts favør – med 542-475.
Farsott
Wordfeud har spredd seg som ild i tørt gress, og det samme har interessen for å delta i Wordfeud League of Honour, som har sin egen side for resultater og regler. Blant de tolv spillerne i øverste sjikt er det mange som har flyttet bokstaver i årevis, de fleste av dem er med i Norsk Scrabbleforbund.
Les også: Gratisapper kan lure deg
Toft er bare 21 år, men en erfaren spiller. I 2010 ble han norgesmester i Scrabble, nå kan han også kalle seg mester i dataspillet Wordfeud. De to spillene er ganske like, men den elektroniske utgaven har et brettoppsett som vanligvis gir langt flere poeng. De to har også forskjellige lister over ord som kan brukes.
Felles for dem er at man risikerer å bli hekta, men trolig aller mest på Wordfeud. Det rapporteres om skoleelever som ikke gjør lekser, mødre som svir middagen og fedre som glemmer å lese avisa. Mange tør ikke engang begynne fordi de har hørt at det er så avhengighetsskapende. Det gjelder ikke Toft.
– Jeg hadde Scrabble som hobby lenge før Wordfeud kom. Jeg begynte med det fordi kjæresten min sa at det sikkert var noe for meg. Jeg begynte i fjor sommer, men ingenting slår Scrabble på brett, sier han.
Knurpe
Han har noen gode råd å komme med til dem som sitter krumbøyd over mobiltelefonen for å pønske ut sitt neste geniale trekk.
– Tenk like mye på hva motstanderen kan legge, som hva du selv legger. Da unngår du at motstanderen får mange poeng. Og prøv å huske ord, sier mesteren.
Les også: Har solgt to millioner sinte kose-fugler
Det han synes er det fine med Wordfeud, er at du kan prøve ut ord til det blir godkjent.
– Og det er utrolig hva som går. Selv om du ikke har hørt ordet før, betyr det ikke at det ikke eksisterer. Bare slå det opp. Som regel er det en helt kurant forklaring, sier Toft som liker å lese ordbøker, finne nye ord og se hva de betyr.
Et slikt ord er å knurpe.
– Man utvider sitt repertoar. Jeg har begynt å si at folk ikke skal knurpe så mye. Det vil si å tygge med hørlig lyd. Ikke knurp! Det er et fint ord.
Et ord han har til gode å legge, men svært gjerne skulle ha slått til med, er schwung.
– Det er et godt ord som det er veldig lite sannsynlig å få.
Les også: Kjøp deg en pølse - med SMS
Blir utfordret
Han synes Scrabble og Wordfeud utfyller hverandre.
– Vi gamle travere som har vært med i Scrabble-turneringer lenge, merker at det kommer flere nye til som har funnet ut at dette er kjempemorsomt. Det er hyggelig å komme seg ut og møte andre som har interesse for rare ord.
Selv mener han at det ikke nødvendigvis er norsk som er den viktigste forutsetningen for å spille med ord.
– Matematikk og taktiske ferdigheter er mye viktigere enn språkferdigheter når det gjelder å score poeng.
Takket være sin Wordfeud-status er det mange som vil knekke ord med veldigglad.
– Jeg har hatt så mange spill gående at jeg ikke fikk lov til å invitere flere. Grensen er noe over 30 spill. Det geniale med Wordfeud er at du selv kan velge når du vil spille. Mange bruker mye tid på det, men jeg synes det er mer givende enn å se på TV, sier Stian veldigglad Toft.