– Kolossalt viktig å finne fakta om Berserk-forliset

På en pressekonferanse i Oslo torsdag kveld ble det klart at Jarle Andhøy har til hensikt å seile til det antatte ulykkesstedet for å finne spor som kan kaste lys over hva som skjedde da tre av besetningsmedlemmene på Berserk mistet livet. Foto: Heiko Junge (Scanpix) Les mer Lukk

Allerede da Jarle Andhøy kom tilbake til Norge etter den fatale ekspedisjonen i fjor vinter, var han fast bestemt på å reise tilbake til ulykkesstedet, ifølge kameraten Christian Foss.

Foss framholder at det ikke var et spørsmål for Andhøy «om» han skulle tilbake til den antatt trygge havna hvor Berserk sist ble registrert, men «når».

På en pressekonferanse i Oslo torsdag kveld ble det klart at den omstridte skipperen har til hensikt å seile til Antarktis for å finne spor som kan kaste lys over hva som skjedde da tre av besetningsmedlemmene på Berserk mistet livet.

– Jarle har ikke vært seg selv siden han kom hjem. Det ble raskt klart for ham at han måtte reise tilbake for å gjøre det han kan for å finne ut hva som gikk galt. Dette har vært kolossalt viktig for ham, sier Foss til NTB.

Les også: Polfarer: - Verste pakkis på 40 år venter Andhøy

Bare kort tid etter pressekonferansen ble det kjent at Andhøys nye båt er blitt sett i internasjonalt farvann utenfor New Zealand.

Seilbåten ble observert fra et fly om tilhører det newzealandske tollvesenet. De forsøkte å kalle opp mannskapet flere ganger, men fikk ikke noe svar, ifølge flere medier.

Tester ny skute

Foss forteller at han har seilt med Andhøy tidligere, og at de to har vært gode venner gjennom mange år.

Målet med den nye ekspedisjonen er angivelig å finne fortøyningsutstyr og annet utstyr som ble plassert på land, samt gjøre et forsøk på å finne Berserk i området der signalene fra nødpeilesenderen ble lokalisert.

Les også: Andhøy ville til Antarktis for å minnes Berserk-ofre

Andhøy er nå i ferd med å testseile sin nye båt i en storm som torsdag var i ferd med å bygge seg opp utenfor kysten av New Zealand, ifølge advokat Nils Jørgen Vordahl.

Seilbåten er 54 fot lang og har angivelig et ekstra forsterket skrog for å tåle svært hardt vær.

– Hvis Andhøy og mannskapet finner skuta i forsvarlig stand, kommer de ikke til å seile tilbake til New Zealand før de setter kurs mot McMurdoch-sundet, sier Vordahl.

– Godt forberedt

Skuta har tidligere vært brukt av hvalfangstmotstanderne i organisasjonen Sea Shepherd og skal være utstyrt og forberedt på seilas i ishavet. Ekspedisjonen er «nøye planlagt og forberedt», ifølge en skriftlig uttalelse fra Andhøy.

Seilbåten er russiskregistrert, og Andhøy opplyser at han har med seg «internasjonalt mannskap». Med i besetningen er også 19-åringen Samuel Massie, som var med på Berserk, men som mønstret av sammen med Andhøy før forliset 22. februar i fjor. Ingen andre nordmenn er om bord på skipet, ifølge advokaten.

Omstridt seilas

Andhøy har møtt sterk kritikk fra flere hold for at han nå akter å reise tilbake til Sørishavet, ikke minst fra pårørende etter de tre besetningsmedlemmene Tom Gisle Bellika (36), Robert Skaanes (34) og Leonard J. Banks (32), som omkom under Berserk-ekspedisjonen i fjor.

– Han har forståelse for at dette kan oppleves vanskelig. Men å prøve å finne svar på de spørsmålene som henger i lufta, veier veldig tungt for ham, sier Vordahl.

Andhøy skal ikke ha ambisjoner om å prøve å nå Sydpolen på nytt, og han akter å etterkomme pålegget fra newzealandske myndigheter om å trekke seg ut av havområdet innen fristen på 28 dager fra 23. januar.

Skuta skal ikke være utstyrt med nødpeilesender, angivelig for ikke å sette andre i fare hvis Andhøy og mannskapet får behov for hjelp.

Les flere nyheter her