Svenske sosialdemokrater frykter opprivende strid

Veronica Palm (bildet) er riksdagsrepresentant og leder for sosialdemokratenes partilag i Sveriges hovedstad Stockholm - men ikke kandidat til å ta over etter Håkan Juholt som toppleder i partiet, sier hun. Det samme sier tidligere justisminister Thomas Bodström og fagforbundet IF Metalls leder Stefan Löfven. Nå håper mange at tidligere finansminister Pär Nuder skal på seg oppgaven. Foto: Claudio Bresciani (Scanpix) Les mer Lukk

Sosialdemokratene i Sverige må snarest mulig finne en ny leder som kan erstatte avgåtte Håkan Juholt. Hvis det ikke skjer raskt, frykter folk i partiet en opprivende indre strid.

Partisekretær Carin Jämtin skal midlertidig overta Juholts arbeidsoppgaver, men får ikke tittel av fungerende partileder. Det betyr at sosialdemokratene i øyeblikket står uten leder, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter (DN) mandag.

– Når Håkan Juholts etterfølger skal utpekes, kommer det til å gå raskt, ifølge DNs kilder. Det hersker utbredt frykt for at hvis ledervalget trekker i langdrag, vil det utløse nye strider mellom fløyene i partiet, het det på avisens nettsider.

Les også: Juholt trekker seg med umiddelbar virkning

Raskt?

Flere ledende sosialdemokrater spår overfor DN at prosessen med å finne en ny leder, vil gå raskt. I partiets lover og regler fins det ingen klar beskrivelse av hvordan man skal håndtere en situasjon som den man nå opplever, der en partileder trekker seg med umiddelbar virkning.

Carin Jämtin betegner situasjonen etter at Juholt trakk seg i helgen som «unik». – Vi har ikke landet, men alle i sentralstyret føler og forstår at dette er en unik situasjon. Nå er vi her, og det må vi håndtere. Men det finnes ingen fasit på hvordan man skal gå videre, sier Jämtin.

Partiets sentralstyre skulle møtes igjen mandag morgen etter å ha sittet i samtaler til langt på kveld søndag. Ifølge Jämtin hadde man da to muligheter å velge mellom: Å la partiledelsen utpeke en ny toppleder, eller å innkalle til ekstraordinært landsmøte, skriver Aftonbladet.

Landsmøte

Sosialdemokratene skal ikke ha ordinært landsmøte før i april neste år. Ifølge Aftonbladet kan det bli aktuelt å kalle inn til en ekstraordinær samling allerede til våren, slik at en ny toppleder i partiet kan bli valgt.

Den nye lederen bør etter mange partifolks mening ha et bedre forhold til fagbevegelsen enn Håkan Juholt hadde. Men det store fagforbundet IF Metalls leder, Stefan Löfven, var mandag en av flere framtredende sosialdemokrater som fastslo at han ikke var kandidat.

Les også: Kilder: - Juholt vil gi seg

Tidligere justisminister Thomas Bodström sa til svensk TV4 at han «virkelig ikke vil». Riksdagsrepresentant og leder for partilaget i hovedstaden Stockholm, Veronica Palm, har ifølge Aftonbladet også gitt beskjed om at hun ikke er aktuell som ny partileder.

Nuder

Tidligere finansminister Pär Nuder er ifølge Dagens Nyheter mange sosialdemokraters drømmekandidat.

– Ifølge flere kilder snakket han lenge med Juholt før denne trakk seg, og det har fått mange til å tro at han ønsker å lede partiet til ny framgang, skriver avisen.

Juholt gikk etter at de svenske sosialdemokratenes oppslutning ifølge meningsmålinger hadde sunket helt ned i 24 prosent. Han begikk flere politiske tabber og kom med klønete uttalelser som til slutt gjorde hans stilling uholdbar.

Les også:Mona Sahlin går av

Tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet i Norge, Martin Kolberg, sa i helgen til NTB at han synes det er trist at Juholt må gå av. Men et lederskifte er nødvendig for at de svenske sosialdemokratene skal kunne reise seg igjen, mente Kolberg.

Les flere nyheter her