Jemens president forlater landet

REISER: Jemens president Ali Abdullah Saleh sier han vil reise til USA. Foto: Reuters Les mer Lukk

Jemens president Ali Abdullah Saleh skal reise til USA for medisinsk behandling. Han ba søndag folket om unnskyldning, i det som omtales som en avskjedstale.

Beskjeden via det statlige nyhetsbyrået Saba kom mens flere tusen jemenitter søndag protesterte mot Salehs rettslige immunitet.

– Hvis gud vil, kommer jeg til å dra til USA for behandling og så vil jeg vende tilbake som leder for Folkets kongressparti, sa Saleh ifølge Saba.

Likevel omtaler tjenestemenn talen som en «avskjedstale», ifølge BBC.

Søndag morgen skal Saleh ha hatt et møte med topptjenestemenn både fra politikken og hæren.

– I dag overlater jeg landet i deres hender, sa Saleh, ifølge en som var til stede.

Presidenten dro fra flyplassen i hovedstaden Sanaa til nabolandet Oman søndag kveld. Ifølge en av hans rådgivere vil han tilbringe flere dager i Oman før han setter kursen mot USA.

Sa unnskyld

Nasjonalforsamlingen i Jemen besluttet lørdag å gi Saleh full immunitet fra straffeforfølgelse. Før han dro søndag, ba han jemenitter om tilgivelse.

Les også: – Liten sjanse for at Karman blir president

– Jeg ber om tilgivelse fra hele mitt folk, menn og kvinner, for enhver svikt som oppsto i løpet av mitt 33 år lange styre. Nå må vi konsentrere oss om våre martyrer og de som er såret, la Saleh til.

Immuniteten er en del av maktoverføringsavtalen som allerede i fjor vår ble forhandlet fram av Golfstatenes samarbeidsråd (GCC). Saleh, som har sittet ved makten siden 1978, nølte lenge med å gå med på forslaget, men signerte til slutt avtalen i november.

Da Saleh i juni i fjor dro til Saudi-Arabia for behandling etter et angrep på presidentpalasset hans, tok det flere måneder før han vendte hjem etter å ha skrevet under på GCC-avtalen.

Tusenvis demonstrerte

Flere tusen mennesker samlet seg søndag på den såkalte Forandringsplassen i bydelen Al-Qaa i hovedstaden Sanaa, i protest mot nasjonalforsamlingens godkjennelse. Vedtaket, som ble støttet av et flertall i forsamlingen, gir også delvis rettslig beskyttelse til Salehs nærmeste støttespillere.

Les også: Demonstrerte for Martine i Jemen

– Det er vår plikt å henrette slakteren, ropte flere sinte demonstranter, som krever at parlamentarikerne skulle annullere lørdagens avgjørelse slik at Saleh kan bli stilt for retten.

– Til parlamentarikerne, vi krever at det ikke blir noen immunitet på bekostning av blodet til våre martyrer, sto det skrevet på flere bannere. Utspillet viser til de mange hundre menneskene som er blitt drept i sammenstøt mellom opprørere og regimet siden massedemonstrasjonene startet i januar i fjor.

Les flere nyheter