Stiller krav til neste PST-sjef

PST-sjef Janne Kristiansen på vei inn til stortingshøringen som skulle komme til å koste henne jobben. Foto: Heiko Junge (Scanpix) Les mer Lukk

En fagperson med lang erfaring og dyp respekt i egne rekker. Det er «stillingsannonsen» fra Stortinget til jobben som ny PST-sjef.

Fremskrittspartiets Per Sandberg mener justisminister Grete Faremo (Ap) bør lete utenfor eget parti når hun nå skal finne Janne Kristiansens etterfølger.

– Hun må se utenom Aps partibok og ansette på bakgrunn av kompetanse og operativ erfaring, enten fra Forsvaret eller politiet, sier Sandberg til NTB.

Les også: To turbulente år som PST-sjef

Venstre-leder Trine Skei Grande mener sikkerhetstjenestens neste leder bør være et utpreget fagmenneske som har respekt hos sine egne og som forstår seg på politikk.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen ønsker seg en tydelig PST-sjef som har tyngde både internt og ute i offentligheten, mens Høyre mener justisministeren bør satse på et trygt kort.

– Det sies ofte at lederskap er lederskap, men i denne sammenheng er kompetanse på saksfeltet svært viktig, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til NTB.

Også hovedtillitsvalgt Lasse Roen i PST gjorde det torsdag klart at han helst ser at den neste PST-sjefen har relevant yrkesbakgrunn.

Se også: Her forsnakker PST-sjefen seg

Risikerer fengsel

Spesialenheten for politisaker har startet etterforskning av PST-sjef Janne Kristiansens etterretningsuttalelser i onsdagens stortingshøring. Loven åpner for at hun kan bli straffet med fengsel.

– I første omgang må vi avklare om det faktisk dreier seg om taushetsbelagte opplysninger. I de fleste saker hvor konklusjonen er at taushetsplikten er brutt, blir det reagert med bøter, sier Jan Egil Presthus i Spesialenheten for politisaker til NTB.

– Hvis det hun sier er sant, og det ikke er tilfeldig at hun sier det, men at dette er opplysninger hun rent faktisk har mottatt, da mener jeg at hun gjorde noe straffbart, sier jussprofessor Alf Petter Høgberg til NTB.

Les også: Faremo: Et mulig taushetsbrudd er svært alvorlig

Etterretningsekspert i NUPI, Vegard Valther Hansen, mener det bør sitte i ryggmargen på en PST-sjef å ikke røpe sensitive detaljer om hemmelige tjenester.

– Det mest graverende er at hun går langt i å indikere at det er norske E-operatører i landet. Dette kan vanskeliggjøre arbeidet deres, og i verste fall utgjøre en fare for personell og deres kontaktnett, sier han til NTB.

– Ikke overraskende

En av dem som har arbeidet for norsk etterretning i utlandet, er Helge Lurås som, i dag er utenrikspolitisk forsker. Han lar seg ikke opprøre av PST-sjefens uttalelse.

– Jeg tolker hennes uttalelse dit hen at det er forbindelser mellom norsk og pakistansk etterretning. At det utveksles informasjon er ikke overraskende, sier Lurås.

Les også: PST-sjefen går – røpet norske agenter i Pakistan

Det mest oppsiktsvekkende med Kristiansens uttalelse var i hans øyne at hun uttalte seg om en annen tjeneste enn den hun selv ledet.

– Som PST-sjef hadde hun ingenting med å kommentere hva den norske Etterretningstjenesten holder på med i utlandet, sier han.

Les også: Faremo ber om svar fra PST-sjefen

Norske myndigheter har for øvrig ved flere anledninger bekreftet at Etterretningstjenesten har personell i utlandet, også hvor de befinner seg. Norske styrker blir aldri sendt noe sted uten at de også ledsages av et etterretningselement.

Oppgaven er i første rekke å samle informasjon av betydning for sikkerheten til de norske soldatene, men også å sende rapporter og analyser hjem om den generelle utviklingen i området.

Sliten Kristiansen

Utenriksdepartementet hadde torsdag ingen indikasjoner på at norske interesser eller sikkerheten for nordmenn er truet som et resultat av Kristiansens uttalelser. Talsmann for pakistansk UD, Abdul Basit, sier forholdet til Norge fortsatt er «strålende» og at Pakistan anser saken som en intern sak for Norge.

Fungerende PST-sjef Roger Berg sier til VG Nett at det har vært et vanskelig døgn for alle i sikkerhetstjenesten. Kristiansen selv har ikke latt seg intervjue av pressen etter at hun gikk av ved midnatt onsdag.

Les også: Nytt eksempel på uryddighet fra PST-sjefen

– Hun trenger hvile nå. Vi må ha såpass medmenneskelighet at vi lar henne få være i fred nå. Det er naturlig at man er sliten etter en sånn prosess, sier Berg til VG Nett. Han beskriver Kristiansen som en god kollega og sjef.

– Alle som jobber hos er berørt siden man over natta mister sjefen sin. De ansatte i PST har blitt glad i Janne Kristiansen. Hun har stor omtanke for sine folk, og vært en god sjef for oss, sier Berg.

Les også: - Dette kan sette liv i fare


Les flere nyheter her