To turbulente år som PST-sjef

Janne Kristiansen går av som sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med øyeblikkelig virkning etter at hun røpet informasjon om norsk etterretning i Pakistan. Her fra onsdagens høring i Stortinget om angrepene 22. juli. Assisterende sjef i PST, Roger Berg (bak, til h.), vil fungere som PST-sjef inntil videre. Foto: Heiko Junge (Scanpix) Les mer Lukk

Janne Kristiansens litt over to år som PST-sjef har vært preget av uheldige uttalelser, kritikk og sviktende tillit.

Kristiansen trakk seg sent onsdag kveld fra sin stilling, etter å ha røpet at Norge har etterretningsagenter i Pakistan under en høring i Stortinget samme dag. Nå risikerer hun fengsel.

Hysj-tabben er den siste i en lang rekke uheldige uttalelser siden 22. juli.

Se også: Her forsnakker PST-sjefen seg

Taus start og feil fakta

* Kristiansen og PST valgte de første dagene etter terrorangrepene å forholde seg helt taus. Flere mente det var uholdbart at PST-sjefen var helt fraværende i tiden etter det verste terrorangrepet på norsk jord siden krigen.

* Først 25. juli kom de første uttalelsene fra Kristiansen. Da begynte problemene for alvor. Uttalelser som ble gitt til flere medier viste seg å være uriktige på en rekke punkter.

* Kristiansen uttalte at PST hadde kun én oppføring på terrorsiktede Anders Behring Breivik, fra en liste fra norske tollmyndigheter i forbindelse med det hun kalte en valutasjekk fra et internasjonalt tollprosjekt. I oppføringen sto det at Breivik hadde handlet for 121 kroner fra et polsk kjemikaliefirma.

* 26. august avdekket Bergens Tidende (BT) at navnelista var fra det internasjonale antiterroraksjonen Project Global Shield, som nettopp var opprettet for å forhindre at personer skaffet seg kjemikalier for å lage bomber.

* Kristiansen uttalte i samme intervju 25.07 at listen inneholdt rundt 60 navn og først kom PST i hende på vårparten 2011. I oktober ble det kjent at riktig svar var 41 navn, og at PST fikk oversendt listen allerede i desember 2010.

* Kristiansen uttalte videre at PST ikke hadde lov til å legge inn noe i sine registre fra denne listen, fordi det dreide seg om personer som lovlig har betalt for varer de har fått innført til Norge. 25. november avdekker BT at PST likevel hadde lov til å gjøre slike registreringer i inntil fire måneder.

* Faktafeilene og de sprikende forklaringene førte til massiv kritikk fra en rekke hold. Justisminister Grete Faremo valgte i slutten av november å tilbakekalle Kristiansen fra en tjenestereise i USA for å redegjøre for situasjonen.

* Opposisjonen krevde at PST-sjefen og justisministeren stilte til høring.

* Frps nestleder og leder i justiskomiteen, Per Sandberg, uttalte at han hadde mistet all tillit til PST-sjefen og krevde hennes avgang. De andre partilederne på Stortinget var klare på at tilliten nå var tynnslitt.

* På en pressekonferanse 2. desember i fjor beklaget Kristiansen tidligere uttalelser, men sa at hun fortsetter i stillingen.

Les også: Faremo: Et mulig taushetsbrudd er svært alvorlig

Upassende uttalelser

Janne Kristiansen ble sitert på en rekke oppsiktsvekkende og pussig utsagn i tiden etter 22. juli. Flere av dem ble hun senere nødt til å beklage.

* 25. juli uttalte hun til flere medier at Breivik ikke kunne ha vært stoppet. Selv ikke Stasi-Tyskland kunne ha stoppet ham, da måtte man ha installert en chip i hjernen på mennesker, uttalte hun.

* 31. juli ble Kristiansen sitert på følgende av britiske Sunday Times: «Nordmenn har ikke naturlig et arisk utseende. Hitler ville ha hatt plakater av ham. Han har det perfekte, klassiske, ariske utseendet».

*12. august beklaget hun Sunday Times-sitatene i et VG-intervju, og sa uttalelsen kom utenfor intervjusituasjonen. Hun beklaget også uttalelsene om Stasi-Tyskland.

* Kristiansen uttalte i et intervju med BBC 27. juli 2011 at hun oppfattet terrorsiktede Anders Behring Breivik som tilregnelig og ikke sinnssyk.

* Flere reagerte på hennes uttalelser: «Det er med undring jeg har observert opptredenen til PST, og ikke minst opptredenen til PST-lederen Janne Kristiansen», uttalte SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, som den første i toppledelsen til et av regjeringspartiene, til BT i begynnelsen av september.

FrPs Per Sandberg kalte Kristiansens uttalelser om Stasi og arisk utseende som «svada» og mente en PST-sjef måtte holde seg for god til «slike merkelige utsagn».

Les også: Faremo ber om svar fra PST-sjefen

Andre forhold:

* I juni 2010 krevde partiet Rødt Janne Kristiansens avgang etter overvåkingsavsløringene ved den amerikanske ambassaden. Det kom fram at mange i PST i lengre tid hadde vist at tidligere PST-ansatte jobbet med overvåking i regi av den amerikanske ambassaden.

* Stortingets EOS-utvalg kritiserte PST for ikke å ha informert departementet og utvalget om forholdene.

* Janne Kristiansen ble som første kvinne noensinne utnevnt til toppsjef i PST i september 2009, etter å ha blitt oppfordret av daværende justisminister Knut Storberget (Ap) til å søke. Utnevnelsen var omstridt, da mange kritikere mente hun hadde for liten politifaglig bakgrunn.

* Kritikken ble tatt opp igjen i fjor høst av Høyres stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker, som hevder at Storberget hadde bestemt seg på forhånd at han ville ha en kvinne, og dette førte til en uryddig prosess og at flere gode søkere unnlot å søke.

Les også:

Nytt eksempel på uryddighet fra PST-sjefen

- Dette kan sette liv i fare

Les flere nyheter her