Ungarn i krise:

EU forbereder rettssak mot Ungarn

FÅR REPIMADE: EU-kommisjonens president José Manuel Barroso reiser sak mot Ungarns høyreorienterte statsminister Viktor Orbán (til venstre). Foto: Bela Szandelszky (AP Photo) Les mer Lukk

EU-kommisjonen tok i dag de første formelle skrittene for å rettsforfølge Ungarns omstridte grunnlovsreform, ifølge kommisjonspresident José Manuel Barroso.

– Ungarns regjering må vite at landet havner for retten dersom regjeringen ikke dropper grunnlovsendringene, sa Barroso etter Kommisjonens ukentlige møte tirsdag.

– Vi har nettopp besluttet å innlede prosedyren for traktatbrudd mot Ungarn på tre områder: Den nasjonale sentralbankens uavhengighet, dommernes pensjonsalder og datatilsynets uavhengighet, sier Barroso.

Les også: Titusener demonstrerte mot grunnlov i Ungarn

Krever endringer

Kommisjonen krever at regjeringen i Budapest går tilbake på reformene, og at den sikrer sentralbankens, rettsvesenets og datatilsynets uavhengighet.

– Vi håper at ungarske myndigheter vil foreta de nødvendige endringene for å sikre at de overholder europeisk lovgiving. Det har foreløpig ikke vært tilfelle, og derfor har vi besluttet å innlede rettsprosedyren, understreker Barroso.

– Det må ikke være den minste tvil om landets respekt for demokratiske prinsipper og verdier.

Les også:

Europas mest utskjelte politiker er visepresident for H og KrF

Europeiske høyre- og kristelige partier kritiserer ikke Ungarn

Kan korrigere

Rettssaken er altså ikke formelt satt i gang, og Ungarn har fortsatt mulighet til å korrigere kursen.

Kommisjonen har bedt Ungarns regjering om å gi flere opplysninger om hva grunnlovsendringer betyr for domstolenes uavhengighet.

Ungarns statsminister Viktor Orbán møter onsdag i EU-parlamentet for å forsvare de omstridte grunnlovsreformene. Han har svart på kritikken med å beskylde venstresiden for angrep og løgner.

– Vi vil ikke tillate at den internasjonale venstresiden kommer med løgner, sladder og beskyldninger mot Ungarn, sier Orbans talsmann Peter Szijjarto.

Orbán har åpnet opp for endringer dersom “det blir fremmet fornuftige argumenter».

Les også: Høyresiden demonstrerer mot EU i Ungarn

Trenger kriselån

Orban blir samtidig satt til veggs av internasjonale långivere som setter endringer av loven som betingelse for nye lån. Ungarn er på randen av konkurs og vil ha i gang igjen forhandlinger med EU og IMF om kriselån.

Visestatsministeren sier det kan komme en løsning på striden snart.

– Slik jeg ser det, er vi nær en løsning når det gjelder sentralbanken og datatilsynet, sier Tibor Navracsics.

– Når det gjelder pensjonsalderen for påtalemyndighet og dommere, så pågår det en profesjonell debatt om dette, legger han til.

Les flere nyheter her