PST etterforsker trusselvideo

Your browser doesn't support HTML5 video.

PST varslet om trusselvideo
PST varsler etterforskning av YouTube-videoen som inneholder trusler mot kongehuset, statsministeren og utenriksministeren.

Fakta om trusselvideoen  

* En video med trusler mot kongehuset, utenriksministeren og statsministeren ble lagt ut på YouTube natt til tirsdag.

* Lenken til videoen er lagt ut på Facebook-gruppa DEMONSTRASJON: NORSKE SOLDATER UT AV AFGHANISTAN.

* Politiets sikkerhetstjeneste har iverksatt tiltak sammen med Oslo-politiet.

*Tillatelsen til fredagens demonstrasjon foran Stortinget mot norsk deltakelse i Afghanistan er ikke trukket tilbake.

PST har besluttet å starte etterforskning av den omtalte videoen med tanke på om det er snakk om oppfordring til terror, melder PST på Twitter.

I YouTube-videoen kommer arrangøren av den varslede demonstrasjonen mot Afghanistan-krigen fredag med hatefulle ytringer mot norske soldater, politikere og kongehuset.

– Vi vurderer nå forebyggende tiltak og igangsetting av etterforskning sammen med Oslo politidistrikt, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til NTB.

– Militant retorikk

Videoen inneholder blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre med påskriften «Åh Allah ødelegg dem og la det være smertefullt». Noen av bildene er tatt mens Støre og kronprinsen hilser på soldater i Afghanistan.

Se utdrag av videoen her

– Det er en militant retorikk som også går igjen i en rekke andre filmer på YouTube som norske islamister står bak eller videredistribuerer, sier forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til ABC Nyheter.

Les også: Terrorens tiår

Videoen på drøyt fire minutter er lagt på YouTube under overskriften «Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan». Det ligger også en lenke til filmen fra en Facebook-side ved samme navn, som er opprettet i forbindelse med en varslet demonstrasjon foran Stortinget førstkommende fredag.

I videoen akkompagneres teksten av en nasheed, en islam-orientert sang.

– Sangen er en relativt kjent nasheed som går igjen og er ganske suggerende. Den type akapella er den eneste form for musikk de aksepterer. I denne videoen ser du også at det er tatt med mange koran- og hadith-sitater.

– Det er kjent at militante islamister er svært opptatt av det audiovisuelle. Når de kobler det visuelle med sang, virker det sterkere, forklarer Brynjar Lia.

Ekstrem debatt

Etter det NTB kjenner til, var Politiets sikkerhetstjeneste (PST) allerede tidlig tirsdag morgen orientert om videoen. Det er PST som har ansvaret for den løpende beskyttelsen av myndighetspersoner i Norge, og dermed også medlemmer av regjeringen. Beskyttelsen av kongehuset er det derimot Oslo politidistrikt som har ansvaret for.

Les også: Iran tilbyr Norge terror-hjelp

Lenken til videoen ble postet natt til tirsdag på Facebook-gruppen med 1.600 medlemmer som skal samle meningsfeller til demonstrasjonen foran Stortinget. Flere kjente profiler står på listen over medlemmer, blant dem skribent og artist Shabana Rehman Gaarder, Saera Khan (Ap) og voldsdømte Arfan Bhatti. Demonstrasjonen er en protest mot Norges engasjement i Afghanistan med krav om å trekke soldatene ut. Samtidig er det varslet en motdemonstrasjon, skriver nettstedet Vepsen, som jobber mot voldelige, totalitære og rasistiske bevegelser.

Diskusjonen om hvorvidt vi skal være i Afghanistan blir lett kuppet av militante, og det er bekymringsfullt hvis det blir mer av det. Samtidig er det et sunnhetstegn at dette tas opp til diskusjon og at de mest ekstreme røstene blir konfrontert, sier forsker Brynjar Lia til ABC Nyheter.

Fortsatt tillatelse

Innsatsleder Snorre Haugan ved Fellesoperativ seksjon i Oslo opplyser at en 23 år gammel mann er oppgitt som kontaktperson for demonstrasjonen som skal arrangeres av Muslimer mot okkupasjon, men han var tirsdag ettermiddag ikke tilgjengelig på telefon.

Les også: Krekar med nye terrortrusler

Gruppen har fått tillatelse fra både Stortingets administrasjon og politiet til å demonstere på Løvebakken, skriver NRK.no. Innsatsleder Snorre Haugan vil ikke uten videre si at tillatelsen til å demonstrere utenfor Stortinget fredag vil bli trukket tilbake på grunn av videoen.

– Nei, det blir helt feil. Det er vanskelig å ansvarliggjøre en arrangør for at det kommer innlegg på Facebook-sider. Vi stoler på at arrangøren forholder seg til ytringsfriheten som alle andre, sier han.

Les også: Lippestad: Nettdebattanter har ansvar for terroren

Opplysninger om at mange har tenkt å arrangere en motdemonstrasjon er helt ukjent for politiet, selv om en motgruppe også finnes på Facebook. Haugan sier at det i så fall ikke vil bli gitt noen tillatelser til andre demonstrasjoner på samme sted til samme tid. Dersom mange har tenkt å komme uorganisert for å vise sin protest mot de demonstrerende, oppfordrer han folk til å gjøre det på en fredelig måte.

Les også: Stoltenberg mener terrordebatten må fortsette

Politiet opplyser imidlertid at de er kjent med at det har vært ytterliggående meninger på sosiale medier blant dem som sympatiserer med demonstrasjonen.

– Vi har registrert at det har vært en del kontroversielle uttalelser på den siden, men vi har så langt ikke gjort noe i den forbindelse, sier Haugan til NTB.

Han sier på generelt grunnlag at det er straffbart å sette fram trusler og at de skal etterforskes, men han kan ikke si hvilke konkrete skritt politiet vil ta for å finne ut hvem som står bak videoen tirsdag. Om truslene vil føre til økt sikkerhetsoppbud under demonstrasjonen fredag, vil han ikke spekulere på.

Demonstrasjonen skal etter planen pågå fra klokken 14 til 16 fredag.

Verken Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet eller Slottet har så langt ønsket å kommentere saken. PST har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser tirsdag.

Les flere nyheter