Verden ønsker 2012 velkommen

Fugler i flukt over Amman, Jordan ved solnedgang på årets siste dag. Foto: Scanpix/Reuters. Les mer Lukk

Spektakulære fyrverkeri og store folkefester verden over markerer overgangen fra det urolige og slitne 2011 til det nye og ubeskrevne 2012.

LES OGSÅ:  

I Australia hadde om lag halvannen million mennesker samlet seg rundt havna i Sydney for å se det storslagne fyrverkeriet over byens velkjente bru, Sydney Harbour Bridge.

Allerede tidlig på ettermiddagen hadde tusenvis av feststemte mennesker møtt opp for å sikre seg en plass med god utsikt til fyrverkeriet i sommervarmen.

– Hvert år sørger vi for å gjøre årets nyttårsfeiring større og bedre enn året før, sier Sydneys ordfører Clover Moore.

På New Zealand la imidlertid dårlig vær imidlertid en demper på feiringen. Kjølige temperaturer, sterk vind og et voldsomt regnvær gjorde at flere arrangementer er avlyst, blant annet det store fyrverkeriet i hovedstaden Wellington.

Del dine beste nyttårsbilder

Hoppet over et døgn

Først inn i det nye året gikk imidlertid stillehavsstater som Tonga, Tuvalu, Tahiti, som fra og med nå også har fått selskap av Samoa. Den lille øystaten hoppet torsdag over datolinjen ved rett og slett å stryke fredag 30. desember fra kalenderen og gå rett til lørdag 31. desember.

Dermed kan Samoa operere med samme dato som de øvrige stillehavsstatene og ikke minst sine viktige handelspartnere Australia og New Zealand.

I London, som skal være vert for sommer-OL i 2012, kan skuelystne få se fantastisk fyrverkeri over Themsen mens Big Ben slår sine slag ved midnatt.

I Paris ventes titusenvis av mennesker å samle seg på paradegata Champs Élysées med champagne og jubel for det nye året.

I Amsterdam skal to enorme oppblåste dukker, en gutt og en jente, «gå» sammen gjennom byen for så å kysse hverandre idet klokken slår midnatt.

Fest på stranden

I Rio de Janeiro kommer opp mot 2 millioner hvitkledde mennesker, både innbyggere og turister, til å samle seg på den berømte Copacabana-stranden for å feire overgangen til det nye året mens et enormt fyrverkeri skal farge himmelen grønn.

Også på Times Square i New York vil over 1 million mennesker komme for å delta på den tradisjonelle nyttårsfeiringen. I år skal de underholdes av blant andre popdronningen Lady Gaga og operastjernen Plácido Domingo.

Preget av katastrofen

I Japan blir nyttårsfesten preget av tragedien som rammet landet i mars i år. Mange japanere kommer derfor til å droppe den store festen og heller oppsøke helligdommer for å minnes de døde etter tsunamien og be for et fredelig 2012.

– Jeg kan ikke si godt nyttår, for jeg kjenner ingen glede, sier Yuki Takahashi, en av de mange tusen som ble evakuert da kjernekraftverket i Fukushima ble ødelagt og slapp ut store mengder radioaktivt materiale.

Sammen med over 1.000 andre evakuerte bor han i en midlertidig leilighet i en blokk i Tokyo. For dem er framtiden uviss og lite optimistisk.

Les flere nyheter