Mye vind og mye nedbør på nyttårsaften

Østlandet får det beste nyttårsværet med lite vind og spredte snøbyger. På Vestlandet og i Midt-Norge blir det vått og mye vind. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Store deler av landet må regne med heftige vindkast og mye nedbør når inngangen til det nye året skal feires med brask og bram ved midnatt.

Vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt kan ikke love optimalt nyttårsvær denne kvelden, og spesielt vil Vestlandet få merke lavtrykket som gir kraftig vind og mye nedbør.

– Lavtrykket vil gi mye nedbør inn mot Vestlandet. Det vil komme nedbør fra Lindesnes og opp til Stad. Vinden vil øke på og komme opp i kuling veldig mange steder, sier Johnsen til NTB.

Nedbøren vil komme som regn i de lavereliggende områdene, og i områder over 300-400 meter vil den komme som sludd og snø. Ved midnatt vil det være regn langs kystområdene på Vestlandet fra Rogaland og oppover.

Se video: - Ikke gjør dette nyttårsaften

Best på Østlandet

– Hvis vi går østover vil deler av Sørlandet samt Østlandet få mye av det samme været, men ikke så mye vind langs kysten som på Vestlandet. I Telemark og på Østlandet vil det komme et gradvis lavere skydekke utover kvelden, men jeg er usikker på hvor mye nedbør man kan forvente, sier Johnsen.

Østre deler av Telemark og Buskerud og videre østover vil få sparsomt med nedbør lørdag kveld og ved midnatt. I disse områdene vil det bli oppholdsvær stort sett hele tiden.

– Men også disse områdene må forvente nedbør i løpet av natten, sier meteorologen.

Nyttårsfeirende i storparten av Hedmark og i Østfold slipper billigere unna, og vil få oppholdsvær stort sett hele tiden, men også i disse områdene vil det komme nedbør etter midnatt og fram mot morgenen.

På Østlandet generelt vil dermed været egne seg best til nyttårsfeiringen med lite vind og spredte snøbyger.

Les også: Ronald (22) døde på grunn av en nyttårsrakett

Mye vind

I Midt-Norge vil det komme en god del vind, spesielt på Sunnmøre og i møretraktene samt i Trøndelagsfylkene. Sørlige deler av Nordmøre kan regne med nedbør i form av regn og i form av snø i høyden.

– I Trøndelagsfylkene vil det komme mye vind i enkelte områder, spesielt i fjordområder og fjordtrekninger der vinden vil komme opp i liten kuling. Fra Namdalen og oppover kanskje helt opp i stiv kuling. Det vil ikke komme nedbør før midnatt, og etter midnatt vil det også være relativt lite nedbør, mener Johnsen.

Stort sett bra i nord

Gode forhold for nyttårsfeiringen vil man også få i Nord-Norge der det stort sett vil være oppholdsvær og noen steder ganske lite med skyer. Unntaket er i Nordland der det bortsett fra i Vesterålen og Lofoten kan komme en del vind.

– Generelt sett vil det være lite nedbør og høyt skydekke i de nordligste områdene, men det blir kuling mange steder både i høyden og ved fjordstrøkene med liten kuling mange steder, sier han.

Generelt sett for hele landet vil temperaturen stige utover kvelden, slik at i noen områder vil nedbøren kanskje komme som snø. I kystnære områder kan det derfor bli veldig glatt utover natten.

Les flere nyheter