Putin ser ingenting unormalt i russiske protester

Russlands statsminister Vladimir Putin føler seg ikke truet av opposisjonen, og sier masseprotester som dem i Moskva tidligere denne måneden bare er en naturlig del av et demokrati. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Statsminister Vladimir Putin sier det ikke er noe uvanlig med den politiske uroen i Russland og som førte til massedemonstrasjoner i desember.

Titusenvis av russere demonstrerte 10. desember og julaften for å protestere mot det de mente var valgfusk fra myndighetenes side under valget til ny nasjonalforsamling 4. desember og mot Putins sterke dominans før presidentvalget i mars. Putin ventes å vinne dette valget med meget klar margin.

– Vi står midt i en politisk syklus. Parlamentsvalget er avholdt og presidentvalget skal snart i gang, sa Putin i sin nyttårstale på russisk TV lørdag.

Les også: Stor Moskva-protest setter Putin under press

– I tider som dette vil politikere alltid utnytte folks følelser. Alt ristes rundt og det koker litt. Men det er den uunngåelige prisen for demokrati. Det er ikke noe unormalt i dette, sa han.

Putin har de siste dagene latterliggjort masseprotestene mot han og partiet hans, Det forente Russlands, styring av landet. Ifølge Putin har opposisjonen verken et program eller en klar leder.

Men i et forsøk på å vise seg fram som en mer moderat leder, sendte han nyttårshilsener til alle russere, uansett politiske sympatier.

– Jeg ønsker velferd og velstand til alle russere og deres familier, uansett deres politiske ståsted, til alle både til venstre og høyre, over og under, ja, til alle, sa Putin.

Les flere nyheter