Laveste strømpris på fem år

Mange får mindre å betale når årets første strømregning kommer. Foto: Terje Bendiksby (Scanpix) Les mer Lukk

Strømprisen i desember er den laveste for denne måneden på fem år, og under halvparten av prisen sammenlignet med samme måned i fjor.

– Årsaken er først og fremst at det har kommet mye nedbør i høst og at det har vært mildt vær og lavt forbruk. I tillegg har svensk kjernekraftproduksjon gått som normalt, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Gjennomsnittlig strømpris så langt i desember har vært 27,3 øre per kilowattime (kWh), uten påslag og merverdiavgift.

Les også: Strømprisen raser

Også på nyåret ser strømprisene ut til å holde seg lave. En husstand med et årsforbruk på 20.000 kWh kan regne med rundt 2.000 kroner mindre i strømutgifter i første kvartal sammenlignet med samme periode i år, basert på dagens prisprognoser.

I 2010 produserte vi 7,5 TWh (milliarder kWh) mindre enn vi brukte her i Norge, grunnet lite nedbør og ekstrem kulde, ifølge Energi Norge.

Les også: Ola Borten Moe: Lik strømpris for alle er rettferdig

Situasjonen ser ut til å bli motsatt neste år.

– Det er mye som tyder på at vi går mot større variasjoner i været fremover, noe som påvirker både produksjon og forbruk. Det vil gjøre oss enda mer avhengige av utveksling av kraft med utlandet, for å sikre kraftforsyning i tørrår og avsetning av overskuddskraft i våtår, sier Ulseth.

Les også:

Lavere strømpriser kan dekke økt renteregning

Forventer billigere vinterstrøm

Flomvann fører til lavere strømpris

Les flere nyheter her