Danmark tar over formannskapet i EU

SKAL ADMINISTRERE: Danmark og statsminister Helle Thorning-Schmidt tar 1. januar over formannskapet i EU for de neste seks månedene. Her er hun på besøk hos sin italienske kollega Mario Monti i Chigi-palasset i Roma 12. desember i år. Foto: Reuters Les mer Lukk

Tannløst og knirkefritt. Det er EU-journalisters dom over det kommende danske EU-formannskapet.

Fakta om EUs formannskap  
* Det roterende formannskapet av EU skifter hvert halvår


* Fra 1. januar tar Danmark over formannskapet fra Polen.

* 1. juli overlates formannskapet til Kypros.

* I denne perioden utgjør de tre landene EUs troika.* Troikaen deltar blant annet i EØS-rådet, det høyeste politiske organet i EØS-samarbeidet, sammen med EUs utenriksansvarlige og utenrikskommissæren og utenriksministrene fra EFTA/EØS-landene

Kilde: NTB

Den 1. januar er det danskenes tur til å administrere unionen i seks måneder framover. For andre gang på rad er det et land utenfor eurosonen som har det roterende formannskapet. Det siste halvåret er det Polen som har hatt styringen.

Bygge bru

Danskene har sagt et tydelig nei til å innføre euroen. Men Danmark har en klar ambisjon om å bruke formannskapet til å bygge bruer mellom landene i eurosonen og dem som er utenfor, som en «bridge over troubled water», uttalte den danske ministeren for EU-saker, Nicolai Wammen, nylig.

Les også: Ungdom strømmer til ja-siden

Danmark vil prioritere arbeidet med den nye finanspakten eurolandene skal ha på plass. I tillegg ønsker danske myndigheter å gjenopprette tilliten til Unionen, utvikle det indre markedet videre og jobbe for et grønt Europa. Det betyr økt oppmerksomhet om grønne arbeidsplasser og vekst.

Flere stiller imidlertid spørsmål ved hvor mye danskene kan håpe å påvirke, særlig etter at Frankrikes president Nicolas Sarkozy skal ha føyset av danskenes statsminister Helle Thorning-Schmidt på det siste EU-toppmøtet med ordene: «Du er en outsider, en liten outsider, og du er ny. Vi vil ikke høre på deg».

Liten forskjell

Heller ikke pressekorpset i Brussel har bitt seg særlig merke i skifte av formannskap.

– Ærlig talt har jeg ikke skjenket det danske formannskapet særlig mange tanker. Man legger knapt nok merke til forskjellen på formannskapene etter hvert, sier Nikolas Busse, EU-korrespondent for Frankfurter Allgemeine Zeitung, en av Tysklands viktigste dagsaviser.

Les også: Norge tilbyr 55 milliarder i kriselån til IMF

De fleste EU-korrespondenter er skjønt enige om at Lisboatraktatens overføring av makt fra formannskapet til EU-president Herman Van Rompuy og EUs utenrikssjef Catherine Ashton har bidratt til å overskygge Danmarks rolle som formannsland i EU. Det samme gjelder den europeiske gjeldskrisen.

Som smurt

Samtidig er de fleste enige i at formannskapet sannsynligvis vil gå som smurt og bli en administrativ suksess.

Les også: Kjappere bonde-vekst i EU enn Norge

– Danmark skal bare passe butikken. Det er et erfarent EU-land, og forventningen er at formannskapet skjer temmelig effektivt, men med en lav profil, sier Stephen Castle, som dekker Europa for amerikanske New York Times og International Herald Tribune.

Det er sjuende gang Danmark har EU-formannskapet. 1. juli går stafettpinnen videre til Kypros.

Les flere nyheter