Ingen stråling målt etter ubåtbrannen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Brann i atomubåt
Statens strålevern har ikke målt radioaktiv stråling etter brannen i en russisk atomubåt utenfor Murmansk. Strålevernet måtte selv ta kontakt med russerne, som ikke meldte fra om brannen.

– Vi har vært i kontakt med russiske myndigheter i dag morges og fått vite at det ikke er fare for utslipp. Vi har heller ikke målt noe på våre egne målestasjoner, sier avdelingsdirektør Per Strand i Strålevernet til NTB.

Russiske myndigheter varslet at brannen var slukket natt til fredag, men fortsatt kommer det meldinger om røyk.

– Det brenner i stillaset rundt og i gummibelegget på ubåten, noe som er vanskelig å få slukket helt, derfor er det ikke endelig bekreftet at brannen er slukket, sier Strand.

Les også: Russerne senker den brennende ubåten

Strålevernet fikk beskjed om brannen via Utenriksdepartementet og tok deretter kontakt med russiske myndigheter.

– Vi har en varslingsavtale, men vi jobber med å få den slik at selv små hendelser som russerne ikke regner med vil være grenseoverskridende, vil bli varslet, og der er vi ikke i mål, sier Strand.

Han er likevel tilfreds med informasjonen som er gitt og ser ingen grunn til å tvile på at den er riktig.

– Vi føler at vi har fått god kontakt og fortløpende informasjon, og vi har fulgt situasjonen i hele natt, sier han.

– Varslet for sent

Norske myndigheter ble varslet altfor sent om brannen i den russiske atomubåten utenfor Murmansk, mener Bellona.

– Det er betenkelig at norske myndigheter ikke ble varslet i henhold til varslingsavtaler som skal gjelde ved hendelser som kan medføre utslipp, sier daglig leder og kjernefysiker Nils Bøhmer til NRK.

Fra offisielle kilder i Murmansk har Bellona fått vite at brannen ble slukket klokka 1.40 natt til fredag, men fortsatt kommer det mye røyk fra båten og det er mange brannbiler på stedet. Det hersker også usikkerhet rundt hvor mange som er brakt til sykehus med skader.

– Ansatte ved sykehuset skrev på russisk Facebook torsdag kveld at 19 personer ble brakt inn, mens russiske myndigheter sa 9. Men i dag er det plutselig ingen innlagt, ifølge offisielle kilder, sier Bøhmer.

Bellona har et kontor med fire ansatte i Murmansk, i tillegg har Bøhmer kontakt med en russisk kollega som skal hjem og feire nyttår i byen.

– Vi kommer til å følge nøye med på om brannen blusser opp igjen eller om det skulle oppstå strålingsfare. Foreløpig ser det ikke ut til å ha lekket ut radioaktivitet, men det er vanskelig når myndighetene der nærmest har lagt lokk på all informasjon, sier Bellona-lederen.

Ni skadet

Sent torsdag kveld lokalt tid var brannen lokalisert og under kontroll, ifølge russiske myndigheter. Da var ubåten blitt delvis nedsenket i vann.

Brannen raste i over ni timer før slukningsarbeidet ga resultater. Over hundre brannfolk var i aksjon, og av dem skal ni ha blitt skadd. En kilde i det russiske departementet for krisehåndtering sier til nyhetsbyrået Interfax at det dreier seg om røykskader.

Kjernefysiker Nils Bøhmer i Bellona hadde inntrykk av at russerne opptrådte forsvarlig under slukkingen, men betegnet likevel situasjonen som urovekkende.

Grunnen er at ubåten nå vil ta inn vann i områdene der mannskapene vanligvis holder til.

– Dermed kan det også komme vann inn i reaktorområdet, sa Bøhmer til NTB torsdag.

Ubåten lå i dokk for reparasjon da brannen brøt ut, og redningsmannskapene måtte til slutt fylle dokken med vann for å få kontroll over flammene.

Følger med

Verftet hvor ubåten befinner seg, ligger om lag ti mil fra norskegrensa. Statens strålevern følger derfor nøye med på situasjonen. De har etablert en egen stab som kontinuerlig følger med på målinger av radioaktivitet.

– Det høres kanskje dramatisk ut, men dette er noe vi rutinemessig gjør med en gang vi får beskjed om at det kan være mulig det blir utslipp. Vi er i løpende dialog med russiske myndigheter, og det ser ut til at dette kommer til å gå bra, sa avdelingsdirektør for beredskap og miljø i Statens strålevern, Per Strand, til NTB torsdag.

Strand opplyser imidlertid til VG at Norge ikke ble varslet av russiske myndigheter da atomubåten begynte å brenne. Strålevernet fikk vite om brannen av Utenriksdepartementet i Oslo.

Det blåste vestavind ved Murmansk torsdag, noe som betyr at eventuelle radioaktive utslipp raskt ville nådd fram til Finmark.

Beroliger

Russiske myndigheter var imidlertid var raskt ute med forsikringer om at strålingsnivået i Murmansk-området var normalt og at det ikke var fare for utslipp. Dette ble gjentatt av det russiske departementet for krisehåndtering natt til fredag norsk tid.

Ifølge departementet var det ikke var noen fare for at brannen skulle nå fartøyets kjernereaktorer. Mannskapet på ubåten slapp uskadd fra brannen og var blitt evakuert, het det videre. Over hundre brannfolk, flere båter og minst ett helikopter ble satt inn i slukningsarbeidet.

Folk som bor i området, skal likevel ikke være beroliget av forsikringene om at det ikke har vært radioaktive utslipp. Noen av dem har ifølge NRK krevd å bli evakuert.

– Slått av

Flammene sto på et tidspunkt over ti meter til værs, og TV-bilder viste en stor røyksky over Rosljakovo-verftet som ligger i regionen Murmansk.

Atomubåten Jekaterinburg er av typen K-84 og bygd på midten av 1980-tallet. Ifølge russiske myndigheter var ubåtens to reaktorer slått av, og alle våpen fjernet før brannen brøt ut.

Jekaterinburg veier nesten 20.000 tonn og kan utstyres med opptil 16 interkontinentale raketter med atomstridshoder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Russiske myndigheter mener brannen brøt ut etter brudd på sikkerhetsrutinene. Flammene skal ha oppstått i et trestillas og derfra spredt seg til det ytre skroget på ubåten.

Det er satt i gang etterforskning, og politiet mistenker uaktsom ødeleggelse av militært materiell.

Les flere nyheter