Birkedal skal ha bedt mindreårige sende ham nakenbilder

TILTALT: Arkivbilde av Trond Birkedal (FrP) på Fremskrittspartiets landsmøte på Hell i Stjørdal i mai 2007. Carl I. Hagen bak til venstre. Foto: Scanpix Les mer Lukk

I tillegg til å være tiltalt for nakenfilming av unge gutter og for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt, er tidligere Frp-politiker Trond Birkedal også tiltalt for å ha bedt mindreårige om å sende nakenbilder på nett.

Det bekrefter advokat Arvid Sjødin overfor Aftenbladet.no.

Birkedal skal ha operert med falsk identitet på nettet for å forsøke å skaffe seg nakenbilder av gutter og menn han fikk kontakt med.

31-åringen kan her bli dømt etter paragraf 200 annet ledd, i straffeloven, som har en strafferamme på tre års fengsel.

Ti fornærmede

Tiltalen mot Trond Birkedal innbefatter ti fornærmede unge menn, hvorav ett tilfelle av seksuell omgang med en 15-åring. Den tidligere Frp-politikeren sier han ser frem til å legge saken bak seg.

Les også: Tiltalt for filming og seksuell omgang med mindreårig

Det var VG Nett som onsdag meldte at også seksuell omgang med mindreårig, som Birkedal nekter for, var en del av tiltalen. Politiet vil foreløpig ikke bekrefte detaljene. De hadde da fått referert hovedinnholdet i tiltalen.

Politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt sier torsdag at tiltalen fortsatt ikke er offisielt forkynt for Trond Birkedal. Men han kan opplyse at saken til sammen innbefatter ti fornærmede. Alle er yngre menn eller gutter.

– I tillegg har vi henlagt forhold vedrørende to personer. Disse henleggelsene er påklaget, sier Monsen til NTB. Han sier tiltalen vil bli offentliggjort over nyttår.

Les også: Birkedal snakker ut

Strafferamme på seks år

Birkedal har selv erkjent å ha filmet en rekke unge gutter i skjul på sitt eget bad i Stavanger. Dette har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil ett år. Seksuell omgang med barn under 16 år, som Birkedal nekter for, har en strafferamme på seks års fengsel.

Sjødin sa til NTB onsdag kveld at Birkedal likevel synes det er greit at også den påståtte seksuelle omgangen med en 15-åring ved ett tilfelle i 2008 kommer opp for retten. Birkedal har hevdet at gutten overnattet hos ham, men at det ikke var noen seksuell kontakt.

Les også: Birkedal mistenkt for overgrep mot 13

– Siden anklagene først er der, synes han det er greit at også dette blir prøvet. Birkedal håper saken kommer opp så snart som mulig. Han ser fram til å bli ferdig med saken og komme seg videre, sa forsvareren.

Birkedal ga også selv uttrykk for det samme overfor VG onsdag.

– Bra at alt kommer frem

Martin Bratland Andersen (19) var den som først anmeldte Trond Birkedal for snikfilming. På det tidspunktet var han sikker på at det også var andre fornærmede i saken.

– Mitt mål har hele veien vært å få alle kortene på bordet. Jeg syns politiet har gjort en veldig god og grundig jobb og er glad de har fanget opp også de andre tilfellene, sier han til NTB.

Les også: Birkedal samtykker til varetekt

Advokat Hege Salomon skal bistå både den nå 17 år gamle gutten Birkedal skal ha hatt seksuell omgang med, og flere av de som ble filmet i dusjen. Hun tar forbehold om at det er korrekt at seksuell omgang med mindreårig også er en del av tiltalen.

– Jeg har ikke fått snakket med ham ennå, men han ønsket at det skulle bli tatt ut tiltale for dette. Han har opplevd å bli tatt på alvor av politiet, som har gjort en veldig grundig etterforskning, sier Salomon til NTB.

Frp: Til etterretning

Fremskrittspartiets nestleder Per Arne Olsen sier kort at de registrerer at tiltalen nå er tatt ut.

– Innholdet i den er jo ingen stor overraskelse. Det blir nå opp til retten å avgjøre skyldspørsmålet, sier Olsen til NTB.

Både Frp-leder Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo kjente til saken siden 2009. Olsen sier at tillitsvalgte i partiet som eventuelt blir kalt inn som vitner i rettssaken, selvsagt vil møte i Stavanger tingrett.

Sorenskriver Helge Bjørnestad sier til Aftenbladet.no at saken både kan komme opp og bli ferdigbehandlet i retten i løpet av februar.


Les flere nyheter her