Trond Birkedal

Tiltalt for filming og seksuell omgang med mindreårig

Arkivbilde av Trond Birkedal (FrP) på Fremskrittspartiet sitt landsmøte på Hell i Stjørdal i mai 2007. Carl I. Hagen bak til venstre. Foto: Geir Otto Johansen (Scanpix) Les mer Lukk

Tidligere Frp-politiker Trond Birkedal er tiltalt for å ha filmet unge gutter i skjul og for seksuell omgang med en mindreårig gutt. Han sier han ser fram til å få saken opp for retten.

Fakta om Birkedal-saken:  

* Ordførerkandidat for Frp i Stavanger, Trond Birkedal (31) fra Kvernevik, ble søndag 20. mars pågrepet og siktet for utuktig atferd.

* Han trakk seg umiddelbart fra alle verv i Fremskrittspartiet, inkludert som ordførerkandidat, gruppeleder i Stavanger Frp og medlem av bystyret i byen, i fylkestinget i Rogaland, Frps sentralstyre og landsstyre.

* Han er tiltalt for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt i Oslo i 2008 og for å ha filmet flere gutter mens de dusjet hjemme hos ham.

* Han er også mistenkt for ytterligere overgrep mot mindreårige.

* Saken rystet Frp da det ble kjent at personer i Frp-ledelsen, inkludert partiformann Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo, siden 2009 hadde visst at Birkedal hadde hatt seksuell omgang med et 15-årig medlem av ungdomspartiet.

* Frps landsstyre vedtok i høst nye og strengere retningslinjer for saker som gjelder seksuell trakassering og overgrep.

Det var VG Nett som onsdag kveld brakte nyheten om at tiltalen mot den 31-årige tidligere FpU-lederen nå er tatt ut. Hans forsvarer, Arvid Sjødin, har selv ikke sett tiltalen, men bekrefter overfor NTB at både filmingen av unge gutter i dusjen og den påståtte seksuelle omgangen med en 15-årig gutt er med i tiltalen.

Birkedal nekter selv for å være skyldig i seksuell omgang med mindreårig. Han har tidligere innrømmet filming av gutter i dusjen i sin bolig, men har nektet for seksuelt overgrep.

Les også: Birkedal snakker ut

– Men likevel, siden anklagene først er der, synes han det er helt greit at dette også blir prøvd av retten. Denne saken er noe han har ventet på i lang tid, slik at han kan bli ferdig med den og komme seg videre, sier forsvareren.

Frp: Ingen kommentar

Frp-nestleder Per Arne Olsen sier han ikke er overrasket over tiltalen, men vil ikke kommentere den ytterligere.

Advokat Hege Salomon, som er bistandsadvokat for både den nå 17 år gamle gutten Birkedal skal ha forgrepet seg mot i 2008, og 19-åringen som anmeldte Birkedal for nakenfilming, er heller ikke overrasket over tiltalen.

– Jeg synes det er positivt at seksuelle overgrep er en del av tiltalen, og for min klient tror jeg det vil være godt å få forklare seg i retten og få lagt denne saken bak seg, sier Salomon til VG Nett.

Les også: Birkedal mistenkt for overgrep mot 13

Politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt vil overfor avisa foreløpig kun bekrefte at Birkedal er tiltalt «blant annet for seksuelt krenkende atferd».

Ser frem til rettssak

Ifølge Sjødin hadde partene opprinnelig blitt enige om å vente til torsdag med å offentliggjøre tiltalen, for å være sikre på at alle de fornærmede i saken er varslet.

– Jeg ser fram til å få disse påstandene belyst i en rettssak. Den oppmerksomhet saken nå har fått, gjør at det er riktig at dette blir endelig avklart i retten, sier Trond Birkedal selv om tiltalen.

Les også: Birkedal samtykker til varetekt

31-åringen ble pågrepet 21. mars i år. Han har senere trukket seg fra alle verv i Fremskrittspartiet. Etterforskningen var egentlig ferdig for flere måneder siden, men politiadvokat Karsten Monsen ba i november om at en av de fornærmede ble avhørt på nytt.

Rettssaken mot Birkedal er foreløpig ikke berammet, men vil trolig bli avholdt i første halvdel av 2012.

Les flere nyheter her