2011: Varmest og våtest på 100 år

Også desember har vært varm og nedbørsrik. Store nedbørsmengder førte tirsdag til trøbbel for trafikantene som her nederst i Maridalsveien i Oslo. Foto: Morten Holm (Scanpix) Les mer Lukk

Væråret 2011 ble både det varmeste og våteste året siden de meteorologiske målingene startet for 111 år siden. Trønderne og nordlendingene har opplevd størst temperaturhopp.

Med bare fire dager igjen av året, viser Meteorologisk institutts statistikk at middeltemperaturen har ligget 1,9 grader over normalen. I år har det også regnet og snødd 25 prosent mer enn vanlig.

Normalperioden er middelverdien for en 30-årsperiode. Nåværende normalperiode gjelder fra 1961 til 1990.

Varmest i nord

Det er folk i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms som har hatt mest svetteøkning i år. Her har værstasjonene notert mellom 2,5 og 3 grader høyere middeltemperatur enn normalt. Nord-Norge sett over ett tangerte rekorden fra 1938 med 2,2 grader over normalen.

Været der du er

Sola i Rogaland har holdt høyest gjennomsnittstemperatur året over med 8,9 grader, mot normalt 7,4. På Juvvasshøe i Oppland har det vært i gjennomsnitt minus 2,8 grader året gjennom, mens det normale er 4,5 minusgrader.

Våtest

2011 blir, sammen med 1983, det våteste året siden målingene startet i år 1900. Med unntak av Nord-Norge, opplevde hele landet en nedbørsøkning.

Størst har økningen vært i deler av Oppland, Buskerud, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Finnmark. Her har det regnet mellom 50 og 75 prosent mer enn normalt.

Saltdal i Nordland har notert seg for både den høyeste maksimumstemperaturen (33,8 grader 11. juni) og minst nedbør (30 prosent under normalen).

Les også:

5.000 husstander fortsatt strømløse etter Dagmar

Melder kaldt og klart vær nyttårsaften

Mange tusen fortsatt uten strøm og telefon

Les flere nyheter her