– Vis forståelse, men feir nyttårsaften som normalt

DAGEN ETTER: Ordfører Fabian Stang tenner lys for de omkomne etter terroraksjonene i Oslo Domkirke 23. juli. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Selv om flere av dem som var på Utøya 22. juli kan komme til å bli skremt av lydene fra nyttårsrakettene, er det viktig å feire nyttårsaften på vanlig måte, mener Oslo-ordfører Fabian Stang.

For noen av dem som var på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli, kan smell fra raketter på nyttårsaften komme til å vekke vonde minner om massakren og de mange pistolskuddene som smalt. Likevel bør vi feire nyttårsaften som normalt, mener Oslos ordfører Fabian Stang.

– Det er viktig at samfunnet normaliseres etter en katastrofe, men på en varsom måte, sier Stang til NTB.

Han mener derfor at nyttårsaften bør feires på vanlig måte, men oppfordrer folk til å vise varsomhet og forståelse, og anbefaler dem som skulle bli redde for smellene til å støtte seg på gode venner.

– Vise forståelse

– Hvis rakettene får en til å føle frykt, så tror jeg det er ekstra viktig å være sammen med gode venner. Min erfaring er at det man sliter med kan bli lettere å takle hvis vi får lov til å fortelle om det som er vanskelig til noen som viser forståelse, sier Stang.

Les også: – Ingen av oss hadde tenkt det kunne skje

Oslo-ordføreren får støtte psykolog Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykologi i Bergen. Han mener også det er viktig å feire nyttårsaften som normalt for å unngå at frykten får ta overhånd.

– Det er nok en del som vil oppleve ubehag med rakettene, og det er enkelte som ønsker at man ikke skal ha oppskytning på nyttårsaften. Men man kan ikke la frykten ta overhånd og avlyse nyttårsfeiringen av den grunn, sier han til NTB.

– Møte frykten

Hvordan de som var på Utøya vil reagere på smellene vil variere. Noen vil ikke reagere i det hele tatt. Men de som blir redde bør ikke unngå å oppholde seg på steder der raketter blir sendt opp på nyttårsaften, mener Dyregrov.

Se video: – Årets mørkeste dag

– De som reagerer, må gradvis nærme seg det de er redde for og ta kontroll over frykten de kjenner når de utsettes for raketter og andre plutselige høye lyder. De må vende seg til det sivile liv, og kroppen må få vende seg til å høre slike smell, sier han.

Fremfor å unngå det man er redd for, bør man ifølge ham i stedet prøve å forholde seg til det.

– Etter å ha opplevd noe truende bør man konfrontere, møte og forholde seg til det – og ikke unngå det. Eksponering for det som er fryktet er en effektfull og vanlig metode å få bukt med sin frykt på. Men dersom frykten vedvarer, så kan det være et tegn på at man sliter med posttraumatisk stressyndrom. I så fall bør man oppsøke hjelp, sier Dyregrov.

– Vanlig reaksjon

Ifølge Dyregrov er det en helt vanlig reaksjon å bli redd for lyder og andre inntrykk som vekker minner om skremmende hendelser. Hvor mye en reagerer vil avta over tid, og man kan også trene på å håndtere slik frykt, forteller han.

Les og se video: – I dag kjente vi på AUF-samholdet

– Dette er et problem som man er nødt til å ta tak i. I etterkant av 22. juli var det noen som var redde for politiuniformer, og det måtte de også forholde seg til og vende seg til. Det samme gjelder her, man må få frykten under kontroll, sier Dyregrov.

Å feire nyttårsaften på vanlig måte er også viktig for å vise terrorsiktede Anders Behring Breivik at han ikke har «vunnet», mener Dyregrov.

Les også: To minnesmerker etter terroren

– Det er ikke slik at gjerningsmannen skal vinne fram. Det er viktig å ikke bli definert av ham som har gjort dette, og det gjør man hvis man begrenser hva man gjør fordi gjerningsmannen har gjort at man forbinder enkelte ting med frykt. Det er derfor all grunn til å feire nyttårsaften som normalt, sier han.

Les flere nyheter