86-åring død etter Dagmars herjinger

– KATASTROFE: Alnön utenfor Sundsvall i Sverige ble hardt rammet da stormen Dagmar feide over området natt til mandag. Flere trær er veltet og strømledninger er blitt revet ned. Foto: Scanpix Les mer Lukk

En 86 år gammel mann i Finland har mistet livet i ekstremværet Dagmar.

Mannen ble truffet av et tre som falt ned da stormen slo innover gården hans i Pemar i Egentliga Finland. Mannen holdt på å rydde under treet.

Det meteorologiske instituttet i Finland melder at stormen beveger seg østover, og at styrken har avtatt. Vindhastigheten har sunket til 15 meter i sekundet, ifølge instituttet.

En ny stormfront ventes imidlertid å nå Finland natt til tirsdag.

Strømløse

Det kraftige uværet drev over Norge og inn i Sverige natt til 2. juledag. Selv om stormen har passert Sverige meldes det om sterk vind, og fortsatt er flere hundre tusen svensker strømløse.

Nedblåste trær sperrer både veier og jernbanelinjer, og store deler av togtrafikken er stanset. Nordover fra Gävle er alle tog innstilt. Det er uklart når togene kan begynne å kjøre igjen, men det blir neppe før senere mandag.

Les også: All togtrafikk i Nord-Sverige stanset av Dagmar

– Nei, vi tør ikke si noe. Bekymringen er at det er blåst ned en masse trær, og at kjøreledningene er skadd, sa Trafikverkets talsmann Peter Behrman søndag morgen.

– Vi får bare avvente, kan vi ikke kjøre togene, så kan vi ikke. Når naturkreftene hersker, må man bøye seg for det, sier Magnus Andersson som er talsmann for SJ.

Sjekk været der du er

Andre juledag er en av SJs store reisedager når mange vender hjem etter julefeiringen. De fleste avganger var mer eller mindre fullbooket.

Et titall SJ-tog sto natt til søndag parkert ved perronger i Åre, Luleå, Göteborg og Stockholm, og ventende passasjerer ble tilbudt å sove om bord i togene. Flere tusen passasjerer tilbrakte dermed natten på stillestående tog.

Blokkerte veier

I Örebro län er veier blokkert av flere hundre nedblåste trær, og folk advares mot å kjøre hvis det ikke er strengt nødvendig. Situasjonen skal være verst på riksvei 50.

– Dette er en katastrofe, konstaterer Kenneth Johannesson fra politiet i Örebro.

Les også: 100.000 nordmenn uten strøm

Han forteller at redningstjenestene har problemer med å ta seg fram på veiene som er rammet. Ett sted ble en politibil sperret inne mellom to nedblåste trær.

I Jämtlandsfjellene meldes det om vind opp i orkans styrke. Takene har blåst av flere mindre bygninger i Östersund.

Therese Werner ved politiet i Jämtland forteller at det ligger trær overalt som hindrer trafikken. Verst er det på E 14 og E 45, sier hun.

Også Stockholm merker konsekvensene av Dagmar. Flere veier er sperret, og det er fare for at en heisekran i sentrum skal blåse over ende. Drøyt 73.000 husstander var mandag morgen uten strøm, de fleste i Stockholm og Uppsala.

Kaos

Politiet i Västernorrland beskriver situasjonen på veiene der med ett ord: kaos. Et av de verst rammede områdene ligger utenfor Sundsvall.

– Det ligger trær over hver eneste vei. Det er ikke mulig å ta seg fram, forteller politimannen Leif Nilsson.

I fjellene i kommunene Härnösand og Kramfors er det målt vindhastigheter på hele 41 sekundmeter, noe som er langt over grensa for orkan.

Les også: Få forsinkelser i veitrafikken 2. juledag

Også Finland har fått merke Dagmar. Størst er skadene i Egentliga Finland, Satakunda og Nyland, der trær er blåst ned over veier og kraftledninger, og over 100.000 mennesker har mistet strømmen.

Stormen ventes å øke i styrke utover mandag, men avta senere på kvelden. Folk advares mot å sette seg i bilen og legge ut på veiene.

Les flere nyheter