Markerte syvårsdagen for tsunamien

Jenter i Banda Aceh planter papirblomster med fredsbudskap fra japanske barn for å minnes tsunamien 2. juledag for sju år siden. Foto: Junaidi (Reuters) Les mer Lukk

Innbyggerne på Phuket-øya i Thailand innledet mandag markeringen av tsunamien i 2004 med buddhistiske, kristne og muslimske bønner ved Minneveggen for de 5.000 ofrene.

Også i Banda Aceh på nordspissen av Sumatra var det en minneseremoni der flere tusen mennesker deltok.

Til sammen 230.000 mennesker mistet livet i 14 land rundt Indiahavet som følge av det voldsomme jordskjelvet 2. juledag 2004 og den påfølgende tsunamien.

I Thailand var nesten halvparten av de 5.395 omkomne og de 2.817 som fortsatt er savnet, utenlandske turister som ferierte langs strendene på Phuket og fastlandet lenger nord og på øya Koh Phi Phi.

Sverige var et av de hardest rammede landene, med 500 omkomne, mens 85 nordmenn mistet livet i katastrofen, de aller fleste i Thailand.

Men hardest rammet var Aceh-provinsen i Indonesia, der anslagsvis 170.000 mennesker omkom i den enorme bølgen som skylte inn over land etter jordskjelvet i havet, som hadde en styrke på 9,3.

Les flere nyheter her