En halv million er uten strøm

Dette bildet vitner om Dagmars ødeleggelser på Sunnmøre. Her ses bygningsmaterialer som er blitt slengt rundt utenfor et bakeri like ved Rådhuset i Ålesund. Flere mistet også strømmen på grunn av «Dagmar». Foto: Svein Ove Ekornesvaag (Scanpix) Les mer Lukk

Rundt 100.000 mistet strømmen i Norge 2. juledag på grunn av «Dagmars» herjinger. Hardest rammet er folk i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre. I tillegg er rundt 400.000 uten strøm i våre naboland.

Da ekstremværet Dagmar løyet 2. juledag var rundt 100.000 personer i Norge uten strøm. Til kvelden ventes nytt uvær.

Dagmars herjinger har ifølge Statnett gjort at rundt 100.000 mennesker mandag morgen er uten strøm. Størst skade har uværet gjort i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre. For eksempel er hele Førde og Nordfjord uten strøm.

Enkelte opplever at strømmen kommer og går, og Statnett har bedt lokale strømleverandører om å forsyne flere linjer slik at flere får strømmen tilbake, forteller kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett.

Les også: Dagmar har blåst seg ferdig

– På Sunnmøre holder de nå på med å bygge opp nettet igjen, men fremdeles er det flere som er uten strøm, sier hun til NTB.

Men i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane var det ikke bare strømmen som forsvant. Vågsøy er i morgentimene 2. juledag i tillegg helt uten telefonnett, etter at Dagmar ifølge NRK slo ut nødnettet, fasttelefonnettet og mobilnettet. All telefonering ut og inn til kommunen skjer mandag morgen derfor via en satellittelefon som er plassert på en båt i havna i Måløy.

Orkan styrke

Oljefeltene i Nordsjøen fikk også besøk av Dagmar idet uværet var på vei inn mot kysten. På Statfjord-feltet var vinden oppe i hastigheter på formidable 190 kilometer i timen, og ytterst på Stad ble det også målt vind av orkan styrke.

Også andre steder på Mørekysten fikk de som oppholdt seg utendørs virkelig kjenne vinden på kroppen. Flere steder blåste det så kraftig at folk måtte kjempe for å holde seg oppreist, og politiet ba folk innstendig om å holde seg innendørs for å unngå personskader.

Men også på Østlandet har uværet ført til problemer, og det er meldt om flere strømbrudd. Rett før klokken ti var befolkningen i Glåmdals-distriktet i områdene fra Nord-Odal til Solør uten strøm.

Les også: Ekstremværet Dagmar herjer på Nordvestlandet

I Oslo-området, på Romerike og i hele Buskerud er det meldt om utallige trær som har falt over ende og revet ned strømledninger, og i Vestfold og Telemark ble flere veistrekninger stengt på grunn av trær som havnet over veien på grunn av sterk vind.

Trøbbel for togene

Ekstremværet Dagmar har også ført til store problemer for norsk togtrafikk, men mandag formiddag kunne stengte strekninger begynne å åpne igjen.

Sørlandsbanen var rett før klokken 10 åpnet for trafikk etter ryddearbeider på deler av strekningen. Også Gjøvikbanen ble åpnet fra Oslo S til Jaren, mens strekningen Jaren til Gjøvik fortsatt var stengt, opplyser informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB.

Flere strekninger var imidlertid fortsatt stengt på grunn av ras og trær som har blåst ned over toglinjer.

– Og da snakker vi om virkelig store trær, som har blåst over ende og falt over toglinjene. Dette har flere steder ført til at kjøreledningene er blitt kuttet, sier Bakken.

På alle stengte strekninger jobbes det med å sette opp alternativ transport, fortrinnsvis med buss.

Ny storm på vei

Dagmar løyet på morgenen 2. juledag. Men allerede mandag kveld er det ventet opptil sterk storm på kysten fra Stad og opp til Trøndelag.

– Det er ventet full storm til sterk storm på kysten, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen, Steinar Skare, til NTB.

Han presiserer at uværet mandag kveld langt fra blir like ille som Dagmar.

– Dagmar var ekstremvær, og var faktisk like ille i kastene som nyttårsorkanen i 1992, da ble det gjort store skader på bebyggelse og skogsområder.

Les også: - Mye drittvær i jula

Men også mandag kveld og natt til tirsdag må folk regne med mye vind på kysten opp til Trøndelag.

– Med det varselet som er ute nå, kommer stormen i de samme områdene som der opprydningsarbeidet foregår for fullt, men dette er altså ikke et ekstremvarsel, sier Skare.

400.000 strømløse i Sverige og Finland

I tillegg til alle som er rammet av strømbrudd på nordvestlandet, sitter samtidig 170.000 svensker og 230.000 finner uten strøm etter at «Dagmar» har forflyttet seg østover og over landegrensene.

Også tog- og biltrafikken i Sverige er hardt rammet. All togtrafikk nord for Gävle er stanset og kommer neppe i gang igjen før mandag kveld.

Les flere nyheter her