Utvider ekstremværvarsel

Utvider ekstremværvarsel
Meteorologene utvider sitt ekstremværvarsel til også å gjelde Sogn og Fjordane. En rekke fjelloverganger er nå stengt, både mellom øst og vest og i Nord-Norge.

Ekstremværet i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er døpt «Dagmar» og vil være blant de ti sterkeste stormene som har rammet de siste 30 årene, melder Meteorologisk institutt (MET).

Været der du er

Lenger nord er det ekstremværet «Cato» som slår inn, også det med vindkast på opp mot 45 sekundmeter.

Når fastlandet i kveld

Stormen som når Norge søndag kveld og natt til mandag, vil være blant de ti sterkeste de siste 30 årene, opplyser Meteorologisk institutt.

Stormsentrumet til stormen «Dagmar» nærmer seg Norge i circa 100 kilometer i timen. Stormen forventes å nå land nær Helgeland natt til mandag. Den sterkeste vinden sør for lavtrykket kommer inn mot Nordfjord og Møre og Romsdal søndag kveld og i Trøndelag sent søndag kveld og tidlig natt til mandag.

Les også: - Mye drittvær i jula

I Sogn og Fjordane er den sterkeste vinden ventet søndag kveld mellom klokken 20 og 24. I Møre og Romsdal vil det verste været starte ved 21-tiden og vare til klokken ett natt til mandag. I Trøndelag er det ventet at stormen vil være på sitt kraftigste mellom klokken 22 og to natt til mandag.

Les også: Ekstremværet har truffet land

Vindkastene stedvis vil komme opp i 40-45 meter per sekund inn over land, men vinden ventes å bli noe svakere enn nyttårsorkanen i 1992, som ga store skader på bebyggelse og skogsområder, mener meteorologene. En slik orkan er kun forventet hvert 200. år.

Svekkes sakte over land

Den sterkeste vinden sør for lavtrykket kommer inn mot Nordfjord og Møre og Romsdal i kveld, i Trøndelag sent i kveld og tidlig natt til mandag. Lavtrykket vil svekkes sakte når det passerer land. I Trøndelag ventes den aller sterkeste vinden sør for Halten.

Advarslene mot «Dagmar» ble søndag utvidet til også å gjelde Troms og Finnmark.

Vannstanden er beregnet til å være mellom 50 og 75 centimeter over nivået som er oppgitt i tidevannstabellen. Dette er en ekstremt høy vannstand, ifølge meteorologene.

Stengte fjelloverganger

Flere fjelloverganger var stengt natt til 1. juledag, blant dem Rv 7 over Hardangervidda, Rv 13 over Vikafjellet og Rv 15 over Strynefjellet.

Fv 50 Hol-Aurland og Fv 53 Tyin-Årdal var også stengt på grunn av uvær, mens trafikken mellom øst og vest gikk som vanlig over E16 Filefjell og Rv 52 Hemsedalsfjellet.

Også i Midt- og Nord-Norge var en rekke fjelloverganger stengt natt til 1. juledag, blant dem E6 over Saltfjellet og E10 over Bjørnfjell.

Les også: Frakteskip på grunn

Ferjesambandet Bodø-Moskenes-Værøy-Røst i Nordland er også innstilt på grunn av uvær.

Hurtigruten MS Trollfjord har også kansellere turen mellom Trondheim og Bergen på grunn av været. Båten blir liggende til kai i Trondheim de neste fire dagene.


Les flere nyheter her