Kongefamilien til julegudstjeneste i Asker kirke

Prinsesse Ingrid Alexandra og de andre kongelige ble ønsket velkommen ved kirkeporten av prost Berit Øksnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix) Les mer Lukk

Asker kirke var fylt til trengsel da kongefamilien kom til familiegudstjenesten julaften. Gjestene på Skaugum fylte alene tre benkerader.

Kong Harald, dronning Sonja, kongens tante prinsesse Kristine og hele kronprinsesse Mette-Marits tallrike familie feirer jul på Skaugum i år, og både små og store var med i kirken.

Kongefamilien ble ønsket velkommen ved kirkeporten av prost Berit Øksnes, som også forrettet under gudstjenesten.

Ikke alle som ønsket det, fikk plass inne i kirken til gudstjenesten som begynte klokka 15. Og mens prosten ventet på de kongelige sa hun spøkefullt til dem som måtte stå igjen utenfor:

– For å sitere hva presten Karsten Isachsen har sagt: «Unngå julerushet, gå heller i kirken resten av året»!

Heldigvis var det enda en gudstjeneste i Asker kirke julaften.

Les også: Julefotografering på Slottet

Fra fang til fang

Det er ikke lett å være liten prins og sitte stille i kirken i tre kvarter. Sverre Magnus gikk litt mellom mors og fars fang under gudstjenesten, mens storesøster Ingrid Alexandra satt pent og stille mellom bestemor Sonja og pappa Haakon.

Men begge var tydelig fornøyde da de kom ut av kirken sammen med resten av familien for å feire julaften med deilig mat og gaver på Skaugum. Klar, blå himmel og et tynt snølag var med på å skape den riktige julestemningen over Skaugum og resten av Asker-bygda. Trolig blir det også anledning til noen skiturer i jula sammen med familien, hvis føret holder.

Vanligvis går kongeparet i kirken 1. juledag, men i år fulgte de kronprinsessens familietradisjoner og gjorde som så mange andre nordmenn; gikk i kirken på julaften i stedet.

Gammel kirke

Siden kronprins Olav og kronprinsesse Märtha flyttet inn på Skaugum i 1929 har kongefamilien vært nært knyttet til Asker kirke. Utenfor kirken står en statue av den første kongelige vertinnen på Skaugum, kronprinsesse Märtha med to år gamle prins Harald på armen.

Kirken er bygget i nygotisk stil i 1879 etter at den gamle kirken fra 1100-tallet brente ned året før. Mye av inventaret ble imidlertid reddet, blant annet altertavla og døpefonten.

Les flere nyheter her