Juletrafikken går som smurt

Juletrafikken går bedre enn fryktet. Her ved E18 like utenfor Oslo. Arkivfoto: Marianne Løvland (Scanpix) Les mer Lukk

Å komme seg hjem til jul blir neppe noe problem. Flyene og togene går som de skal, og mildværet gjør veiene fremkommelige de fleste steder.

– Flytrafikken går helt som smurt, så folk kommer seg hjem til jul nå, forsikrer informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn overfor NTB like etter klokken 17 lille julaften.

Ifølge ham har 85 prosent av de 200 flyene som har tatt av fra Gardermoen så langt denne fredagen vært punktlige, og juleroen er i ferd med å bre seg over flyplassen.

Været der du er

– Det er veldig lite trafikk nå. De store reisedagene har vært onsdag og torsdag. Det er nesten mindre flytrafikk fra Gardermoen nå enn på en vanlig fredag, sier Kobro.

Også på Trondheim lufthavn, Værnes er fredagen rolig, og heller ikke der er det noen problemer med flytrafikken, forsikrer lufthavnsjef Lasse Bardal.

– Flytrafikken går veldig bra, så alle kommer seg nok hjem til jul, sier han til NTB.

Få forsinkelser

Togtrafikken gikk også som den skulle på ettermiddagen lille julaften. Dagens mest forsinkede tog var morgentoget fra Trondheim til Oslo, men det ble ikke mer enn én time forsinket.

Les også: - Mye drittvær i jula

For dem som ennå ikke har kjøpt togbillett, er det også være mulig å komme seg hjem.

– Det er masse mennesker på togene, men per nå er det fortsatt mulig å komme seg hjem til jul for dem ikke har bestilt. Det er noen få ledige billetter igjen på alle strekninger, og togene går som de skal, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til NTB.

– Bart og vått

Mildværet gjør at trafikken på veiene også går som den skal.

– Det er ganske mildt, og det gjør at det er fremkommelig de fleste steder. Langs kysten er det stort sett bart og vått, og når man kommer innover i landet, så kan det være noen glatte partier og en del is, forteller trafikkoperatør Nils Aae i Statens vegvesen.

Ifølge ham er lavtliggende strøk i hele landet preget av en del våte veier og stort sett gode kjøreforhold. I Nord-Norge er det enkelte steder kolonnekjøring og stengte veier og ferjesamband på grunn av sterk vind.

Glatt på fjellet

– På Østlandet går trafikken veldig greit, det virker nesten som om den er litt avtagende. Det er bare våte veier og fine kjøreforhold, men når man kommer oppover mot fjellet er det litt glattere veier, så der må man være forsiktig, sier trafikkoperatøren.

Det er ikke mange køer, men trafikken er tett på E18, på E16 mot Sollihøgda og på E6 nordover.

– På grunn av faren for bråstopp må folk unngå å ha løse deler og pakker i bilen, sier Aae.

Les flere nyheter her