– Utenlandske bander bak hvert fjerde innbrudd

Utlendinger står for hvert fjerde boliginnbrudd på Østlandet. Utviklingen skjøt fart etter at EU ble utvidet med land fra Øst-Europa.

Tallene kommer fram i statistikken over pågripelser, siktelser og dommer i saker mot utenlandske mobile vinningskriminelle de fem siste årene i politidistriktene Asker og Bærum, Søndre Buskerud, Vestfold og Telemark, som utgjør politiets Grenseløs-samarbeid.

Medlemmene av de profesjonelle, utenlandske nettverkene jobber effektivt på norgesbesøk før de returnerer til hjemlande. Det viser straffesakene mot dem, som ofte har langt flere tiltalepunkter enn i saker mot norske vinningskriminelle, skriver Aftenposten.

– Nå får vi endelig bekreftet mytene om utenlandske mobile vinningskriminelles posisjon i Norge. Og de utlendingene vi pågriper, har ofte vært vel så aktive i andre politidistrikter rundt om i landet, konstaterer lederen for politienheten Grenseløs, Kjell Johan Abrahamsen.

Siden starten høsten 2009 har de pågrepet 438 utenlandske mobile vinningskriminelle, hvorav 290 er varetektsfengslet.

Listen domineres av litauere, men også polakker og rumenere er sterkt representert, blant mange andre nasjonaliteter. Bandene kom for fullt med utvidelsen av EU østover.

Les flere nyheter