Vakter studerte nærbilde av bombebil da det smalt

Bombebilen parkert like ved Høyblokka 22. juli. Foto: ABC Nyheter. Les mer Lukk

Vaktene i vaktsentralen i regjeringskvartalet hadde nettopp zoomet inn på bombebilen til Anders Behring Breivik, da den eksploderte 22. juli.

En av vaktene satt klar for å sjekke registreringsnummeret på bilen da bomben gikk av, og skjermene i sentralen ble svarte, melder NRK.

To av vaktene i sentralen forteller for første gang om de dramatiske minuttene før, under og etter bombeeksplosjonen for fem måneder siden.

– Vi ble oppmerksomme på en hvit varebil som sto foran høyblokken. Varebilen sto veldig nærme inngangen, og vi begynte å sjekke den på kameraene, sier vaktførstebetjent Tor-Inge Kristoffersen i Departementenes servicesenter.

Litt over ett minutt

Ifølge Kristoffersen tok det litt over ett minutt fra Breivik parkerte bombebilen til vaktene begynte å sjekke bilen nærmere. De spolte tilbake på videoopptakene og så en mann i vekteruniform som gikk ut av bilen, men klarte ikke å finne ut hvor han gikk.

– Akkurat i det jeg zoomet inn på registreringsnummeret på bilen, gikk den i lufta. Kameraet som hadde zoomet inn ble borte, og skjermen ble svart. Halvparten av kameraene i det området mistet vi, og skjermene ble svarte. Resten av kameraene viste bilder fulle av røyk, forteller Kristoffersen.

Les også: To minnesmerker etter 22. juli-terror

Selve vaktsentralen ligger i kjelleren under høyblokken, rundt 20 meter fra eksplosjonsstedet. Sentralen fikk skader etter eksplosjonen, men datasystemene fungerte selv om det rant vann fra sprukne rør i taket. Vaktene måtte dekke til maskinene med plast for å unngå skader slik at politiet kunne få adgang til de viktige videoopptakene.

– Urettferdig kritikk

Kristoffersen mener at vaktene har fått mye urettferdig kritikk i mediene.

– Det kom beskyldninger om at sikkerhetsvaktene i regjeringskvartalet satt og så på en væpnet mann uten å gjøre noe som helst. Det har vært veldig tungt å svelge. Vi jobbet jo hele tiden, og vi forsøkte å finne ut hvor sjåføren gjorde av seg. Vi satt ikke med hendene i fanget, men vi rakk ikke komme lenger enn registreringsnummeret på den bilen på den korte tiden vi hadde, sier han.

Les alt om terrorhandlingene 22. juli